Update articol:

Daniel Zamfir (PSD): România nu-şi mai permite să abandoneze proiectele energetice

Senatorul Daniel Zamfir. Senatorul Daniel Zamfir.

România are nevoie de proiecte energetice, să producă curent electric şi nu-şi mai permite să abandoneze asemenea proiecte, a declarat, miercuri, senatorul PSD Daniel Zamfir, potrivit Agerpres.

El s-a referit la faptul că plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025, proiect contestat de USR.

“Astăzi s-a făcut un pas concret în ceea ce ne-am propus noi, cei de la PSD, să ne atingem un obiectiv extrem de important pentru România – şi anume independenţa energetică. (…) Noi considerăm că România nu-şi mai permite astăzi să ţină blocate de ani de zile investiţii extrem de importante hidroenergetice – unde lucrările sunt avansate în proporţie de peste 90%. S-au investit de către statul român peste 300 de milioane de euro în acest lucrări – şi vorbim aici de energie verde, energie ieftină, pe care urmează să o dăm în sistemul energetic naţional. (…) Prin acest proiect de lege grăbim finalizarea unor hidrocentrale prin scoaterea acestora din zona de arii protejate şi simplificarea procedurilor de continuare a lucrărilor”, a susţinut Zamfir la Parlament, la finalul şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestuia, la nivel naţional s-a evaluat faptul că trei hidrocentrale sunt în executare în proporţie de peste 90% şi vor putea asigura consumul a peste 300.000 de gospodării.

Întrebat câte hidrocentrale ar intra sub incidenţa acestui proiect de lege, deputatul a arătat că, după evaluarea celor de la Hidroelectrica, este vorba despre şapte hidrocentrale, care acum sunt realizate în proporţie de peste 60%. “Dar obiectivul major trebuie să fie, din punctul nostru de vedere, cele trei hidrocentrale”, a adăugat el.

Potrivit social-democratului, demolarea unor baraje deja construite în proporţie de 90 – 95%, ar afecta mediul foarte mult şi a calificat drept penibile acele explicaţii privind “protejarea unui peşte”.

“Unde cari milioane de metri cubi de beton, ca urmare a demolării? Or, în această situaţie, în care suntem astăzi, cu războiul la uşă, cu criza energetică, tu să ai posiblitatea să continui acele construcţii realizate în proporţie de 90 – 95% şi să pui acum în discuţie că vei afecta un cuib de pasăre – intrăm în zona ridicolului. Pe teritoriul ţării noastre sunt suficiente habitate. (…) Protejarea acelei specii de peşti – lostriţa nu mai există în România de 50 de ani. S-au identificat câteva specimene undeva pe râul Tisa. În rest, pe râul Jiu nu mai există niciun fel de lostriţă. Toate aceste motive de a bloca aceste proiecte nu ascund decât nişte interese majore pe care le au cei care sunt în spatele acestor fundaţii. Cu această ocazie ies singure la lumină interesele pe care le au aceşti “custozi” ai ariilor protejate. Să vedem ce interes au. (…) Pentru dezvoltarea economică a României cred că e momentul să fim pragmatici, realişti şi să ştim foarte bine ce se întâmplă, să putem să acţionăm în consecinţă. Da, avem nevoie de proiecte energetice, să producem curent electric. România nu-şi mai permite să abandoneze asemenea proiecte”, a mai susţinut Daniel Zamfir.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

“Finalizarea acestor obiective de investiţii care se suprapun cu arii naturale protejate este posibilă, cu condiţia ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să propună în compensare pentru suprafeţele ocupate o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată de obiectiv, până la punerea acestuia în funcţiune, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2025”, prevede proiectul.

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical