Update articol:

Departamentul american al Justiției: Fost ofițer CIA, condamnat la 20 de ani închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei

Kevin Patrick Mallory, de 62 de ani, din Leesburg, Virginia, a fost condamnat ieri la o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, în conformitate cu Legea spionajului pentru conspirația de a transmite informații de apărare națională unui agent al Republicii Populare China, potrivit Departamentului american al Justiției.

“Fostul ofițer american de informații Kevin Patrick Mallory va petrece următorii 20 de ani de viață în închisoare pentru că a transmis informații de apărare națională unui ofițer de informații chinez”, a declarat adjunctul procurorului general John Demers, menționând: “Acest caz ilustrează o tendință alarmantă în rândul foștilor ofițeri de informații din SUA, fiind vizați de China pentru a-și trăda țara și pe colegii lor”. 

“Mallory nu numai că a pus țara noastră într-un mare risc, dar a pus în pericol viețile unor alți ofițeri”, a spus procurorul american Terwilliger, care a adăugat: “În timp ce chinezii continuă să încerce să identifice și să recruteze actuali și foști membri ai comunității de informații din Statele Unite, acești indivizi ar trebui să rămână vigilenți și să raporteze orice activitate suspectă ofițerilor de securitate corespunzători. Acest caz ar trebui să trimită un mesaj oricărei persoane care intenționează să încalce încrederea publicului și să compromită securitatea națională prin divulgarea informațiilor clasificate”.  

Kevin Mallory a fost găsit vinovat că a vândut pentru 25.000 de dolari “informaţii din domeniul apărării” unui agent al spionajului chinez, Michael Yang, în cursul unor vizite la Shanghai în martie şi aprilie 2017.

Mallory, un cetățean al Statelor Unite care vorbește fluent dialectul mandarin, a consimțit la o revizuire de către FBI a unui dispozitiv de comunicare ascunsă (covcom) pe care il dăduse Yang, pentru a facilita comunicarea ascunsă dintre cei doi.

Analiza dispozitivului, un smartphone Samsung Galaxy, a dezvăluit o serie de comunicări în care Mallory și Yang despre informații clasificate pe care Mallory le putea vinde serviciului de informații al Chinei. Analiștii FBI au reușit să constate că Mallory a finalizat toate etapele necesare pentru a transmite în siguranță cel puțin cinci documente guvernamentale americane clasificate prin intermediul dispozitivului covcom. Cel puțin două dintre documente au fost transmise cu succes, iar Mallory și Yang au comunicat despre aceste două documente pe dispozitivul covcom.

“Obiectivul vostru este să obţineţi informaţii, iar obiectivul meu este să fiu plătit”, i-a spus el unui corespondent chinez într-un mesaj din 5 mai 2017.

Dovezile prezentate în cadrul procesului au inclus video de supraveghere de la un magazin FedEx din Leesburg, unde Mallory putea fi văzut scanând documente clasificate la nivel Secret și Top Secret pe un card micro SD. Deși Mallory a plătit să aibă copiile pe hârtie ale celor opt documente, agenții FBI au găsit în casa lui Mallory un card  SD  care conținea acele documente. Potrivit unei înregistrări, transmisă la proces în 24 iunie 2017, Mallory a putut fi auzit că a telefonat familiei cerând să caute cardul SD ascuns.

Mallory a servit în armata terestră, apoi ca agent special pentru un serviciu de securitate al Departamentului de Stat, înainte de a deveni agent al CIA sub acoperire. Până în 2012, el a avut acces la informaţii cu nivel de autorizare “Top secret” în China, Taiwan, Irak şi la Washington.

Mai mulţi agenţi ai serviciilor americane de informaţii au fost arestaţi sau inculpaţi pentru acte de spionaj în folosul Beijingului.

Un fost agent al CIA, Jerry Chun Shing Lee, 54 de ani, a pledat vinovat la începutul lui mai de “conspiraţie” pentru a furniza Chinei “informaţii despre apărarea naţională”. În 2012, poliţia a descoperit că acest fost militar naturalizat american deţinea mai multe carnete cu nume, contacte şi alte indicaţii despre angajaţi şi informatori ai CIA, precum şi cu adrese ale adăposturilor clandestine. Acest dosar ar putea avea legătură cu spectaculoasa prăbuşire a reţelei CIA în China între 2010 şi 2012.

Ron Rockwell Hansen, fost agent al serviciilor de informaţii militare în vârstă de 58 de ani, a pledat şi el vinovat în martie că a transmis informaţii unor agenţi chinezi, în special de natură industrială, în schimbul a “sute de mii de dolari”. El riscă 15 ani de închisoare.

În aprilie, o fostă diplomată, Candace Marie Claiborne (63 de ani), a pledat vinovat pentru că a încercat să-şi ascundă interacţiunile cu agenţi chinezi, care au recompensat-o cu zeci de mii de dolari în schimbul unor informaţii.

 

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020