Update articol:

Despina Ponomarenco, BREC: Piața de real-estate este amenințată de declin

Despina Ponomarenco, președinta BREC – Bucharest Real Estate Club, cea mai mare organizație a pieței de real-estate – , susține că piața locală este amenințată de declin din cauza unor surse multiple de stres provocate de deciziile autorităților locale și centrale, potrivit unui comunicat.

Aceasta a menționat proiectul de lege privind noile măsuri fiscale pentru care Guvernul își va asuma răspunderea și a punctat faptul că situatia la nivelul Bucureștiului este agravată de blocajul urbanistic, care durează de peste doi ani și care afectează nu doar mediul de business, dar și locuitorii, pentru că s-a ajuns în situația în care suspendarea PUZ-urilor face imposibile proiecte de infrastructură urbană vitale, iar accesibilitatea locuirii va scădea.

“Noile taxe, cum ar fi creșterea TVA de la 5% la 9% pentru clădirile cu o valoare mai mică de 600.000 de lei, pe lângă provocările pe care le avem de peste doi ani de când a început războiul din Ucraina, vor duce la declinul pieței. Estimarea noastră este că efectul va fi invers decât cel scontat, statul urmând să încaseze mai puțin”, a spus Despina Ponomarenco.

Reprezentanta BREC a mai arătat că toate aceste măsuri se traduc prin lipsa predictibilității, ceea ce reprezintă o bilă neagră pentru România din perspectiva investitorilor.

“Este limpede că lipsa de predictibilitate și schimbarea regulilor în timpul jocului vor scădea atractivitatea României. Volumul investițiilor în pericol este de sute de milioane, dacă nu chiar miliarde de euro, care nu sunt posibile într-un astfel de climat incert”, a mai spus Ponomarenco, amintind că sectoarele imobiliare și construcțiile generează 30% din PIB-ul României.

Ea a atras atenția asupra faptul că este nocivă tentativa de a generaliza și eticheta, referindu-se la sintagma „rechini imobiliari” care se tot vehiculează în spațiul public cu scopul de a discredita întreaga industrie. „Știm că sunt jucători în piață care nu respectă regulile, dar noi, la BREC, vrem să dăm exemple de bune practici și să arătăm că standardele și bunele practici în această industrie există și sunt respectate. În aceste sens, ar fi utilă, în București, o bună comunicare între investitori și conducerea Primăriei Capitalei, dată fiind nevoia urgentă de investiții pentru înlocuirea stocului învechit de spații construite cu soluții moderne, sustenabile, pe care marii dezvoltatori le pot implementa. Din păcate, acest dialog nu există în acest moment”, a arătat Despina Ponomarenco.

Reprezentanta BREC a mai spus că Bucureștiul este astăzi în situația în care primarul Sectorului 2 îl dă în judecată pe primarul general din cauza PUZ-urilor pentru obiective de interes public care sunt blocate și care întârzie sau stopează investiții vitale în infrastructură, școli, spitale.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni