Update articol:

Dombrovskis: UE are aşteptări foarte mari în domeniul comerţului de la noua administraţie americană Biden

Valdis Dombrovskis . Sursa Facebook

Uniunea Europeană a avut contacte timpurii, pozitive, cu administraţia preşedintelui american Joe Biden, în domeniul comerţului, iar vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a spus că aşteptările pentru un angajament pozitiv al Washingtonului sunt ”foarte mari”, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Dombrovskis a descris stadiul discuţiilor ca fiind ”preliminar”, după o convorbire cu Brian Deese, directorul Consiliului Economic Naţional al Casei Albe, care a avut loc săptămâna trecută, pentru a prezenta poziţia UE.

Un angajament real va putea avea loc după ce Katherine Tai, nominalizată pentru funcţia reprezentantului pentru Comerţ al SUA, va fi învestită în funcţie.

”După câte am înţeles, acest lucru se va întâmpla destul de curând şi atunci ne vom putea implica pe deplin, a spus Dombrovskis.

Experţii americani se aşteaptă ca Tai să fie învestită pe la sfârşitul lunii februarie.

Executivul UE a prezentat în decembrie o listă de 12 pagini pentru un nou parteneriat transatlantic care include cooperarea în domeniul sănătăţii, redresarea economică şi politicile mediului şi comerţului.

Blocul UE doreşte să coopereze în domeniul combaterii schimbărilor climatice şi al aspectelor digitale ale comerţului, dar şi pentru eliminarea ”tensiunilor din relaţiile comerciale” – tarifele americane asupra oţelului şi aluminiului european şi tarifele reciproce legate de o dispută referitoare la subvenţiile pentru avioane.

Dombrovskis a spus că oferta UE este ca ambele părţi să retragă tarifele respective, sau cel puţin să le suspende timp de jumătate de an.

În cazul tarifelor pentru metale, ambele părţi ar trebui să se concentreze pe supracapacitate, în special în China, şi pe regulile care guvernează aviaţia civilă, având ân vedere concurenţii care apar pe piaţă.

BVBStiri BVB

TRANSILVANIA CONSTRUCTII SA (COTR) (25/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/02/2021)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/02/2021)

Disponibilitate raport preliminar 2020

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

COMPA S. A. (CMP) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020