Update articol:

Dosarul nuclear iranian: Teheranul cere Washingtonului să deblocheze zece miliarde de dolari în semn de bunăvoinţă

Hossein Amirabdollahian Sursa foto: Twitter

Ministrul iranian de externe a declarat sâmbătă că oficiali americani au încercat să discute despre reluarea negocierilor nucleare luna trecută, dar Hossein Amirabdollahian a insistat ca Washingtonul să deblocheze mai întâi zece miliarde de dolari din fondurile îngheţate ale Teheranului în semn de bunăvoinţă, informează duminică Reuters, potrivit Agerpres.

Cu prilejul recentei sesiuni anuale a Adunării Generale a ONU de la New York, Statele Unite au folosit intermediari pentru a încerca să ia contact cu oficiali iranieni, a declarat ministrul de externe Hossein Amirabdollahian pentru televiziunea de stat de la Teheran.

Iranul nu poate accesa zeci de miliarde de dolari din activele sale aflate în bănci străine, obţinute în principal din exporturile de petrol şi gaze, din cauza sancţiunilor americane impuse sectoarelor sale bancar şi energetic.

“Americanii au încercat să ne contacteze prin diferite canale la New York şi le-am spus mediatorilor că dacă intenţiile Americii sunt serioase, atunci este necesar un indiciu serios … prin eliberarea a cel puţin zece miliarde de dolari din banii blocaţi” a declarat şeful diplomaţiei iraniene.

“Nu sunt dispuşi să elibereze zece miliarde de dolari ce aparţin naţiunii iraniene, astfel încât să putem spune că americanii, o dată în ultimele decenii, ţin cont de interesele naţiunii iraniene”, a declarat Amirabdollahian în interviul televizat.

Iranul a respins discuţiile directe cu Statele Unite, iar discuţiile indirecte privind reînvierea acordului nuclear din 2015 menit să împiedice Iranul să se doteze cu arme nucleare s-au oprit în luna iunie. Statele occidentale îndeamnă Iranul să revină la masa negocierilor şi atrag atenţia că timpul se scurge pe măsură ce programul nuclear de la Teheran avansează cu mult dincolo de limitele stabilite prin acordul nuclear.

Hossein Amirabdollahian a reiterat că Iranul va reveni în curând la discuţiile nucleare blocate de la Viena, dar nu a indicat o dată.

Regimul de la Teheran susţine că măsurile sale nucleare sunt reversibile dacă Washingtonul ridică toate sancţiunile.

Oficiali iranieni şi occidentali afirmă că rămân de rezolvat mai multe probleme înainte ca pactul nuclear să poată fi reînviat.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (25/10/2021)

Depunere prospect emisiune obligatiuni spre aprobare ASF

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Inregistrarea la Registrul Comertului a reducerii capitalului social

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/10/2021)

Raport privind rezultatele operationale cheie preliminare 9 luni 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021