Update articol:

Drăgan: Interconectorul Grecia-Bulgaria va crea o rută nord-sud pentru Balcani şi este de o importanţă strategică pentru România

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este de o importanţă strategică pentru România, creează o rută nord-sud pentru Balcani care va facilita achiziţia şi din alte surse a gazelor, inclusiv pentru ţările învecinate, a declarat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, potrivit Agerpres.

“Inaugurarea interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria are o importanţă strategică pentru România, deoarece gazele care vor fi aduse pe terminale de gaze lichefiate în Grecia vor putea intra în sistemul de transport din ţara vecină, din Bulgaria, iar de aici prin interconectorul, în special prin cel de la Negru Vodă vor putea fi disponibile şi pentru România. Acest interconector creează o rută nord-sud pentru Balcani, o rută destul de importantă care va facilita achiziţia şi din alte surse a gazelor, inclusiv pentru Bulgaria, pentru România şi ţările învecinate”, a spus Drăgan.

Întrebat care este stadiul discuţiilor cu Azerbaidjan cu privire la livrarea de gaze, oficialul a menţionat că, la momentul actual, se poartă discuţii comerciale între companii.

“Ştiu că sunt discuţii între companii, discuţii comerciale între companii pentru acest gaz. De asemenea, domnul ministru Popescu (Virgil Popescu, ministrul Energiei, n.r.) a purtat discuţii permanente şi constructive cu partea azeră în acest sens, urmând ca, în acest sfârşit de săptămână, prin participarea la inaugurarea acestui conector, să continue aceste discuţii şi contacte comerciale între companiile din domeniu. Aşteptăm ca societăţile din punct de vedere comercial să găsească echilibru pentru semnarea unor contracte care să prevadă livrarea acestui gaz, inclusiv pentru România”, a afirmat Dan Drăgan.

Interconectorul Grecia-Bulgaria leagă reţelele pentru transportul gazelor naturale ale celor două ţări vecine, furnizând prin urmare acces la Coridorul Sudic de Gaze şi o gamă de noi surse de gaze.

Acesta va transporta gaze din Azerbaidjan via gazoductul Trans Adriatic Pipeline şi din alte surse, prin planificatul terminal de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis, în nordul Greciei.

Gazoductul are o lungime de 182 km, din care 151 km în Bulgaria şi 31 km în Grecia, cu o capacitate proiectată să ajungă până la trei miliarde metri cubi de gaze naturale, care ar putea fi majorată la cinci miliarde metri cubi de gaze naturale dacă va exista cerere pe piaţă. Interconectorul se întinde din Komotini (nordul Greciei) via Kurdjali, Haskovo şi Dimitrovgrad spre Stara Zagora (sud-estul Bulgariei).

Potrivit BTA, un Memorandum de înţelegere privind proiectul a fost semnat în 2009 şi o societate mixtă, ICGB, a fost înfiinţată în 2011. Planul iniţial prevedea finalizarea lucrărilor în decembrie 2014.

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (08/12/2022)

Raspunsuri la intrebarile primite din partea comunitatii de investitori

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (08/12/2022)

Disponibilitate vot online si program AGOA 16/19.12.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2022)

Document informare - alocare actiuni