Update articol:
INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Dragoș Popa, Citibank Romania: Pandemia a accelerat curentul ESG și al sustenabilității, însă accelerarea tranziției la energia verde nu a avut cea mai fericită implementare

Dragoș Popa, director divizie corporate bank și companii multinationale, Citibank Romania.
  • Dragoș Popa: “Un sistem atât de complex și de interconectat cum e economia globală este mult mai rezistent la șocuri atunci când există intervenții de stabilizare coordonate din partea factorilor de decizie globali”.

  • Dragoș Popa: ”Ne putem aștepta ca volatilitatea crescută să aducă și oportunități de afaceri”.

Pandemia a accelerat curentul ESG (n.n. accent pe factorii de mediu, sociali și de guvernanță) și al sustenabilității, însă, din nefericire, accelerarea tranziției la energia verde nu a avut cea mai fericită implementare, după cum putem vedea în recenta criză energetică, a spus Dragoș Popa, director divizie corporate bank și companii multinationale, Citibank Romania, în cadrul unui interviu pentru Financial Intelligence.

Vorbind despre perspectivele pietei de fuziuni și achiziții, Dragoș Popa a spus: “Mă aștept, în contextul în care există foarte mult capital care caută un raport randament/ risc acceptabil, ca tendința pieței de M&A să accelereze în 2022, dacă condițiile geopolitice și economice o vor permite, în absența unor șocuri sistemice sau a unei sterilizări a lichidității din piață. Având în vedere focusul pe ESG/ digitalizare și impactul preconizat al PNRR, există un apetit foarte mare pentru proiecte pe regenerabile și tehnologii promițătoare, fie că e vorba de IT, Cyber, Media sau Fintech. Ne așteptăm, de asemenea, să vedem exituri ale diverselor fonduri de private equity din acele investiții mature și care pot fi fructificate la multipli atrăgători.“

***

Cum a fost 2021 pentru business-ul de corporate banking?

Dragoș Popa: 2021 a fost un an interesant, o combinație între un optimism moderat și o atenție crescută, caracterizat prin relansarea anumitor proiecte, lichiditate și concurență sporite, oportunități strategice pe fundalul crizei dar și solicitări operaționale mai mari, provenind din sfera digitalizării și a accentului pus pe eficiență.

Pentru Citi, 2021 a fost un an productiv, în care am continuat să fim alături de clienții noștri, ghidându-i și susținându-i în proiectele în care au avut nevoie de sprijin. În același timp, ne-am bucurat să adăugăm nume noi în portofoliu sau să ne extindem cota de piață pe clienții existenți.

Ce tendințe vedeți după pandemie?

Dragoș Popa: Pandemia COVID a generat anumite efecte de prim rang și, în același timp, a accelerat anumite tendințe seculare, care, la rândul lor, au generat efecte de rangul doi. Vedem efecte directe asupra medicinei/ cercetării medicale în general, a sectorului imobiliar și al construcțiilor, a sectorului transporturilor, turismului și a resetării pieței muncii.

Pe lângă acestea, pandemia a accelerat curentul ESG și al sustenabilității, însă, din nefericire, accelerarea tranziției la energia verde nu a avut cea mai fericită implementare, după cum putem vedea în recenta criză energetică.

Vedem, de asemenea, o accentuare a fragmentarii globalismului în fața curentelor naționaliste, particularizarea geografică a unor tendințe economice devenind mai vizibilă, ca urmare a unor bariere de capital, geopolitice sau administrative.

Efectele post-Brexit asupra economiei Marii Britanii, blocajele logistice globale și creșterea prețului materiilor prime, perturbările și dislocarea lanțurilor de producție din Asia, cu impact global, tensiunile geopolitice din Asia și creșterea curentelor naționaliste, puseele inflaționiste și spectrul stagflației și, mai ales, evoluția incertă și inegală a răspândirii COVID (România fiind un exemplu trist în acest domeniu) sunt vectori de influență care, alături de efectele negative prelungite ale anului 2020, vor influența lunile și anii care urmează. Ca o constatare teoretică, un sistem atât de complex și de interconectat cum e economia globală este mult mai rezistent la șocuri atunci când există interventii de stabilizare coordonate din partea factorilor de decizie globali, lucru care, din nefericire, este pus sub semnul întrebării în ultima perioadă.

Ne putem astepta, totuși, ca volatilitatea crescută să aducă și oportunități de afaceri, care pot fi valorificate de companiile ce înțeleg tendințele pieței, au acces rapid la informații de calitate, au o strategie bine definită, dar flexibila precum si resursele/ structura bilanțieră potrivită. Rolul Citi, ca singura bancă globală cu prezență fizică în 96 de țări și clienți în peste 160 de țări, este să oferim clienților noștri acces la informație, experți sectoriali sau de produs, advisory cu valoare adaugată și accesul la capitalul necesar pentru a putea profita în mod optim de astfel de oportunități.

Cum s-a adaptat echipa la lucrul remote?

Dragoș Popa:Echipa s-a adaptat bine la modelul “work from home”, cu toate avantajele și dezavantajele pe care le presupune acest lucru, tendințele din 2020 prelungindu-se și în prima parte a acestui an, cand am lucrat predominant de acasă. Recuperarea timpului pierdut în trafic, flexibilitatea de a lucra într-un mediu familiar și – teoretic – de a petrece mai mult timp cu familia au trebuit puse în balanță cu limitele incerte dintre programul de lucru și timpul liber, lipsa interacțiunii directe cu colegii precum și o eficiență mai scazută a comunicării.

În a doua parte a anului, am trecut la un mod de lucru hibrid, alternând lucrul la birou cu cel de acasă, o abordare care mi se pare mai potrivită pentru tipologia din banking, un fel de “the best of both worlds”, care permite o eficiență mai bună atât din punct de vedere al angajatorului cât și al angajatului. Cred, de asemenea, că prezența la birou le permite angajaților mai juniori să “fure meserie” de la cei mai seniori, asigurându-le atât o învățare mai rapidă, cât și o vizibilitate mai bună, pentru a putea progresa în carieră.

Se simte cererea de produse ESG și în România?

Dragoș Popa: Într-adevăr se poate vedea un interes crescut din partea clienților noștri pentru produsele ESG cât si, mai ales, pentru o mai bună intelegere a fenomenului per se. Trebuie să ținem cont de faptul că ESG nu se oprește la Green Assets, există multiple elemente într-un context al sustenabilității, să nu uităm de partea de Social și de Corporate Governance.

Am avut multiple interacțiuni cu clienții noștri, discutând pe ESG Framework, finanțarea sustenabilă a furnizorilor, programe de sustainable travel etc. Citi a fost joint bookruner pe green bondul inaugural de 500 mil. euro emis de NEPI Rockcastle anul trecut și – din postura noastră de lider în acest domeniu – avem multiple proiecte cu clienții noștri pe aceasta temă, pentru finanțarea proiectelor sustenabile.

Care au fost nevoile companiilor în relația cu banca în această perioadă?

Dragoș Popa: Nevoile clienților au fost în principal determinate de restructurarea modului de lucru, trendul crescut spre digitalizare, accentuarea influenței ESG, volatilitatea piețelor, evoluțiile geopolitice (inclusiv cele din România).

În linii mari, clienții au dorit mai multă flexibilitate, simplificarea și digitalizarea fluxurilor/ produselor bancare, informații despre tendințele macro și advisory despre piețele de capital, sectoarele în care activează și/ sau despre tematica ESG.

Cum a evoluat segmentul de M&A în acest an și ce perspective sunt pentru anul viitor?

Dragoș Popa: Piata de M&A a avut o creștere susținută în 2021, după perioadă mai complicată din 2020. Am văzut tranzacții care s-au încheiat cu succes în sectoare diverse, de la real estate (Zakiono/ Globalworth si Adventum International/ NGY), la Telecom (finalizarea preluării Telekom Mobile), banking (Banca Transilvania/ Idea Bank), gaming/ tech /fintech, energie regenerabilă (Hidroelectrica/ Steag) sau industria materialelor de construcții (Saint Gobain/ Duraziv).

Mă aștept, în contextul în care există foarte mult capital care caută un raport randament/ risc acceptabil, ca tendința pieței de M&A să accelereze în 2022, dacă condițiile geopolitice și economice o vor permite, în absența unor șocuri sistemice sau a unei sterilizări a lichidității din piață. Având în vedere focusul pe ESG/ digitalizare și impactul preconizat al PNRR, există un apetit foarte mare pentru proiecte pe regenerabile și tehnologii promițătoare, fie că e vorba de IT, Cyber, Media sau Fintech. Ne așteptăm, de asemenea, să vedem exituri ale diverselor fonduri de private equity din acele investiții mature și care pot fi fructificate la multipli atrăgători.

Toate acestea vor fi, sper, completate de mult așteptatele listări ale Hidroelectrica, ale altor companii de stat precum și de cele ale unor companii private, atât pe BVB cat și pe piețe externe.

Cum vedeți, în viitor, reducerea stimulilor pentru economie de către băncile centrale? Care vor fi efectele?

Dragoș Popa: Deși reducerea injecțiilor de lichiditate de către băncile centrale este atât așteptata cât și previzibilă, sunt de părere că utilizarea acestui instrument necesită o flexibilitate crescută, direct proportională cu consolidarea relansării economice.

Deși Banca Centrală Europeană a anunțat reducerea ritmului cumpărării de active sub Pandemic Emergency Purchase Program, iar așteptările pieței sunt ca FED să anunțe măsuri de “tapering” până spre sfârșitul anului, mă aștept ca această sterilizare de lichiditate să aibă loc în mod gradual cu posibilități de încetinire/ reversare, având în vedere incertitudinile legate de revenirea economică, evoluția pandemiei și diverșii factori perturbatori.

Reducerea stimulilor fiscali și a lichidității din piață poate avea un efect de cool-down asupra fluxurilor de capital, fie că e vorba de piețele bursiere, piețele de obligațiuni, M&A sau chiar investitiile străine directe. Într-un astfel de scenariu, va avea loc un reset al apetitului de risc, primele impactate fiind activele mai riscante sau, din nefericire pentru noi, piețele emergente.

Cum vedeți participarea sectorului bancar în susținerea proiectelor de dezvoltare ale companiilor, în cadrul programelor europene de tipul PNRR?

Dragoș Popa: Alături de întreg mediul economic și investițional, sistemul bancar poate avea oportunități multiple atât în contextul fondurilor ce urmează să intre în țară prin intermediul PNRR cât și ca urmare a reformelor pe care și le-a asumat Guvernul României prin acest program.

Implicarea sistemului bancar depinde foarte mult de modalitatea în care măsurile PNRR vor fi implementate, dar și de continuitatea și sustenabilitatea reformelor asumate, fără de care putem asista la sincope în predictibilitatea fluxului de numerar și chiar în viabilitatea unor proiecte.

Am convingerea că dincolo de produse bancare adecvate, fie ca e vorba de finanțări de proiect, credite la termen, finanțarea furnizorilor, garanții bancare, bonduri sau bridge loans, băncile vor avea și un rol de advisory/ selecție în a-și susține clienții să se angajeze doar în acele proiecte care sunt atât profitabile cât și adaptate profilului/ strategiei lor.

Ce așteptări aveți de la autoritățile din România?

Dragoș Popa: Asteptarile mele, atât ca reprezentant al sistemului bancar cât și ca simplu cetățean, merg spre o creștere substanțială a reformelor sistemice, a eficienței actului guvernamental, a transparenței și predictibilității decizionale și a coerenței strategiei statului român cu privire la dezvoltarea economică. De asemenea, ca urmare a angajamentelor asumate prin PNRR, mă aștept ca statul roman să accelereze atât privatizarea anumitor companii de stat cât și să pună accent mai mult pe guvernanța corporativă în toate companiile în care deține controlul.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (25/10/2021)

Depunere prospect emisiune obligatiuni spre aprobare ASF

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Inregistrarea la Registrul Comertului a reducerii capitalului social

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/10/2021)

Raport privind rezultatele operationale cheie preliminare 9 luni 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021