Update articol:

După ce secase în proporţie de 95%, Lacul Nuntași din Rezervația Biosferei Delta Dunării are din nou apă

Lacul Nuntași din Rezervația Biosferei Delta Dunării are din nou apă, după ce secase acum câteva luni, potrivit Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a transmis: “De-a lungul anilor, în perioadele secetoase, s-a constatat o scădere drastică – uneori de până la 50% – a nivelului apei din Lacul Nuntași. În anul 2020, ca rezultat al secetei accentuate, începând din luna mai, nivelul apei din lac a scăzut mult mai rapid decât de obicei și a ajuns la secarea totală. La inițiativa Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării s-a încheiat un protocol de colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) având avizul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în scopul remedierii situației și refacerii ecosistemului periclitat din lacul Nuntași. ABADL Constanța a derulat lucrările de decolmatare a canalului de legătură cu Lacul Sinoie prin intermediul Lacului Histria. Astăzi, 29 octombrie 2020, a fost finalizată și ultima etapă a lucrărilor de reconectare a acestor lacuri, a fost restabilită curgerea naturală iar Lacul Nuntași este din nou alimentat cu apă, revigorând astfel fauna și flora afectate de secetă”.
Lacul Nuntaşi secase în proporţie de 95%.
Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), ne-a declarat:  “Pe 11 august am făcut prima vizită la Lacul Nuntași din Dobrogea, care avea o suprafață totală de 851 de hectare de luciu de apă. În mai puțin de două luni, era secat în proporție de 95%.

Lacul Nuntași se află în administrarea Rezervației Biosfera Delta Dunării (#ARBDD), precum și lacurile adiacente –  Sinoe și Histria. ARBDD se ocupă de îngrijirea și exploatarea în condiții normale a acestor lacuri. Condițiile climatice semiaride au determinat o evaporație mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la acumularea de săruri, cu calități balneo-terapeutice.

Nămolul din Nuntași avea proprietăți chiar mai bune decât cel din Techirghiol și până în anii 90 era foarte vizitat datorită proprietăților sapropelice.

În luna august, Primăria Istria a notificat Prefectura Constanța cu privire la secarea aproape în totalitate a Lacului Nuntași. Prefectul George Niculescu ne-a contactat imediat și a solicitat să îl acompaniem de urgență pe teren. Ne-am deplasat pe teren pentru a evalua la fața locului dimensiunea dezastrului. Specialiștii #ABADL monitorizează periodic Lacul Nuntași privind calitatea apei și potențialul ecologic pentru Comisia Europeană pentru a se cunoaște evoluția lui de la an la an. Ea se efectuează trimestrial, ultima fiind în luna aprilie 2020.

Fenomenul de secare s-a mai manifestat parțial în anii trecuți, însă este pentru prima dată când Lacul Nuntași a secat complet. Astfel, fauna și flora din zonă au fost afectate în mare parte. Pești nu prea mai existau, deoarece în primăvară, când exista apă în lac, avea doar jumătate de metru adâncime. Însă multe păsări își aveau acolo cuibul.

Pe 1 septembrie, după ce am făcut cercetările în teren, planul de bătaie și am semnat acordul cu ARBDD, am început lucrările. Astfel, la nici o lună după ce le-a fost cerut sprijinul, specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (#ABADL) au început lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează cu apă Lacul Nuntași din rețeaua hidrografică a deltei.

Echipele Sistemului Hidrotehnic Dunăre din cadrul Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța au avut rezultate încă din prima zi în care au fost efectuate lucrări de excavație, apa începând să izvorască și să-și reia încet-încet cursul normal.

Lucrările s-au realizat pe canalul care face legătura între lacurile Nuntaşi și Istria si pe canalul ce face legătura dintre lacurile Sinoe și Istria. Până la începerea lucrărilor în teren au fost stabilite datele tehnice, s-a stabilit logistica necesară și s-au făcut documentațile în acest sens. Apoi, încă din prima zi de excavație apa a început să izvorască, iar din primele ore am avut porțiuni pe canale unde putem spune că apa avea un nivel cam de 10 cm, dar trebuie să fim realiști și răbdători pentru că acest lac nu se va umple cu apă peste noapte. Va fi nevoie de timp, multă muncă, dar și de puțină ploaie.

Pentru efectuarea lucrărilor a fost necesar un trailer cu ajutorul căruia a fost transportat excavatorul cu un braț lung de 18 m, singurul care poate efectua astfel de lucrări în acea zonă, dar și de o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatării a fost taluzat pe marginea canalelor cu ajutorul utilajelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condițile în care terenul permite.

Costurile pentru această lucrare se ridică  la o sumă cuprinsă între 7.000 și 10.000 de euro. Nu sunt încă definitive, deoarece monitorizăm în continuare și s-ar putea să mai decolmatăm un canal de legătură, dacă va fi cazul. Dar nu vor sări de 10.000 de euro”

Potrivit lui Bola, alte lacuri nu mai sunt momentan în pericol de secare, însă ARBDD ar trebui să monitorizeze situația pe viitor, deoarece ei sunt administratorul lacurilor.

Lacul Nuntași face parte din lagunele componente ale Razelmului de Sud. Acesta este situat în bazinul hidrografic Litoral. Funcţie de geneza cuvetei el este catalogat tip lagună, are o suprafaţă, conform Atlas Cadastral, de 1050 ha şi un volum de 9280 mil. mc. Lacul Nuntaşi este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică cu un volum de concentrație ridicată de săruri. În lac se varsă pârâul Nuntaşi, alimentarea lacului fiind din precipitații, dar și din izvoare care de-a lungul timpului au condus la scăderea salinității apelor.

 

 

 

 

Potrivit lui Bogdan Bola, timpul în care se va re(umple) lacul Nuntaşi este imposibil de precizat: “Depindem mult de ploi, care sunt foarte rare. Însă canalele decolmatate sunt largi și adânci, tocmai pentru a asigura debitul optim de scurgere, fără să afectăm celelalte două lacuri”.