Update articol:

Elizabeth Warren și Bernie Sanders propun un impozit pe avere de 3% pentru miliardari

bernie sanders impozit pe avere Foto Twitter

Câțiva senatori americani democrați – inclusiv progresiștii ​​Elizabeth Warren și Bernie Sanders,  au propus, luni, un impozit pe avere anual de 3% pe sumele care depășesc 1 miliard de dolari, scrie CNBC.

Aceștia au solicitat, de asemenea, o impozitare anuală mai mică, de 2%, asupra averilor nete ale gospodăriilor și trusturilor care variază între 50 milioane dolari și 1 miliard de dolari.

Legea privind impozitarea ultra-milionarilor își propune să restrângă decalajul de avere din SUA, care a fost exacerbat de pandemia Covid.

“Cei ultra-bogați și puternici au fentat regulile în favoarea lor atât de mult încât primii 0,1% cei mai bogați cetățeni plătesc o rată de impozitare efectivă mai mică decât ceilalți 99%, iar averea miliardarilor este cu 40% mai mare decât înainte de începerea crizei Covid”, a spus Warren, luni, într-un comunicat.

Aproximativ 100.000 de americani – sau, mai puțin de 1 din 1.000 de familii – ar fi supuși unei taxe pe avere în 2023, potrivit lui Emmanuel Saez și lui Gabriel Zucman, economiști de la Universitatea Berkeley din California.

Aceștia au estimat că se vor strânge cel puțin 3 trilioane de dolari, din această taxă, pe parcursul unui deceniu.

Warren a solicitat ca veniturile din impozite să fie investite în îngrijirea copiilor și educația timpurie, educația K-12 și infrastructura.

O analiză din 2020 a Fundației fiscale asupra altor propuneri separate de impozitare pe avere ale lui Warren și Sanders, a constatat că aceasta ar reduce producția economică americană cu 0,37% și, respectiv, 0,43%, pe termen lung.

Un impozit pe avere s-ar confrunta, de asemenea, cu provocări administrative și de conformitate, cum ar fi dificultățile de evaluare a activelor și schemele probabile de evaziune fiscală, potrivit Fundației fiscale.

Legea fiscală pentru ultra-milionari ar încerca să soluționeze unele dintre aceste probleme.

Ca urmare a legislației, s-ar investi 100 de miliarde de dolari în sistemele și personalul Fiscului (IRS), s-ar asigura o rată de audit de 30% pentru cei foarte bogați și s-ar impune o taxă de ieșire de 40% americanilor bogați care încearcă să renunțe la cetățenie pentru a evita un impozit pe avere.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014