Update articol:

Eugen Tomac cere UE ca Centrul de securitate cibernetică de la Bucureşti să devină operaţional în cel mai scurt timp

Sursa foto: facebook.com/pg/tomaceugen

Eurodeputatul Eugen Tomac a pledat în plenul Parlamentului European la Strasbourg ca Centrul de competenţe în materie de securitate cibernetică al Uniunii Europene cu sediul la Bucureşti să devină pe deplin operaţional în cel mai scurt timp.

În cadrul dezbaterii pe tema ”Dezinformarea şi rolul platformelor sociale”, desfăşurată marţi seara, europarlamentarul PMP/PPE a cerut Comisiei Europene să întreprindă toţi paşii pentru a face funcţional acest centru şi să întreprindă acţiuni puternice imediate pentru a combate atacurile cibernetice, astfel încât grupurile de interese sau statele care atacă sistemele informatice să nu o mai poată face pe viitor.

Evocând întreruperea funcţionării preţ de mai multe ore cu o zi înainte a unor platforme ca Whatsapp, Facebook, Instagram şi Messenger, Tomac a insistat că Uniunea Europeană trebuie să acţioneze mai hotărât pentru a spori securitatea internetului şi a altor sisteme informatice esenţiale.

”Este suficient să ne uităm la ziua de ieri când practic cu toţii am constatat ce înseamnă să existe o criză cibernetică, când marii jucători de pe piaţă se confruntă cu probleme de securitate sau de management. Întregul glob a fost afectat, tocmai de aceea cred că este esenţial ca Comisia să întreprindă toţi paşii pentru a face funcţional Centrul de competenţe în materie de securitate cibernetică creat chiar la Bucureşti, în ţara mea, pentru că avem nevoie de anticorpii necesari pentru a face faţă acestor provocări care există. Nu există doar grupuri de interese care urmăresc obiective politice, economice sau sociale prin care atacă cibernetic statele noastre. Mai grav este că există state care utilizează tehnologia pentru a ataca alte state şi aici suntem cei mai expuşi şi trebuie să acţionăm cu mai multă fermitate pentru a ne apăra cetăţenii, pentru a ne apăra instituţiile, pentru a ne apăra democraţia”, a spus Eugen Tomac de la tribuna PE, potrivit Agerpres.

Am intrat în era digitală şi avem nevoie de mai multă siguranţă. Avem nevoie de mecanisme prin care să fie combătute eficient atacurile cibernetice, fie că acestea urmăresc scopuri economice, financiare, sociale sau politice, a conchis europarlamentarul.

Ca urmare a deciziei votului statelor membre ale Uniunii Europene dat în decembrie anul trecut, România va găzdui viitorul Centru european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, o structură cheie în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Potrivit guvernului român, centrul va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii şi va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securităţii cibernetice disponibile prin cele două programe de finanţare ale UE cu relevanţă pentru sector – Europa Digitală şi Orizont Europa.

BVB | Știri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/10/2021)

Disponibilitate Raport T3 2021 si teleconferinta

MedLife S.A. (M) (28/10/2021)

MedLife anunta cea mai mare tranzactie din 2021 - Neolife Medical Center Romania

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (27/10/2021)

Completare ordine de zi AGAE 15/16 noiembrie 2021