Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ - FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL BY FINANCIAL INTELLIGENCE

Eugen Voicu, Meta Estate Trust: Vom termina anul cu investiții noi de aproximativ 15 milioane de euro; Plănuim două plasamente private de obligațiuni în euro și dolari

Meta Estate Trust va termina anul cu investiții noi de aproximativ 15 milioane de euro, a spus Eugen VOICU, Președinte al Consiliului de Administrație Meta Estate Trust, la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence, pe 12 septembrie.

Potrivit lui Eugen Voicu, Meta Estate are o abordare de tip oportunist pe segmentul imobiliar: „Am început cu segmentul rezidențial, pentru că era mai simplu la nivelul capitalului de care dispuneam, dar astăzi ne gândim și avem chiar negocieri să mergem spre piața de retail, respectiv venituri din chirii. E foarte posibil ca, în câteva luni, să închidem o tranzacție în acest sens. Ne uităm și la alte investiții, cum ar fi clădiri de birouri de o anumită dimensiune sau chiar hoteluri am avut la un moment dat în analiză. Vom face această diversificare pe măsură ce oportunitățile pe care le identificăm le consideram bune pentru momentul respectiv și pentru capacitatea noastră de a investi în acel moment.”

Referitor la finanțarea investițiilor, Eugen Voicu a precizat: “O parte din ele vor veni din credite bancare și am început să avem acces la această sursă de finanțare, urmează să o extindem, dar poate cel mai interesant lucru sau cel mai important pentru noi este faptul că vom face două plasamente private de obligațiuni, în euro și dolari. Momentul nu este unul foarte bun pentru piață, dar credem că modelul nostru de business ne permite. După cum ați văzut, avem rată de profit brut foarte mare și, atunci, ne putem îndatora mai scump, așa cum e setată piața în momentul de față, și rămânem cu o marjă de profit destul de bună și dacă ne împrumutăm scump pe piața de capital.”

Potrivit domnului Voicu, oportunitățile s-au înmulțit pentru că mulți finanțatori nu mai sunt așa dornici de a pune umărul la dezvoltarea pieței imobiliare: “E de înțeles dintr-un punct de vedere acest lucru, dar pentru flexibilitatea și pentru capacitatea noastră de analiză este o mare oportunitate. Pe noi ne caută de câteva ori mai mulți dezvoltatori, antreprenori care au nevoie de suport decât se întâmpla înainte. Probabil și pentru că am început să fim mai vizibili, dar cu siguranță piața imobiliară este într-un moment în care trebuie să fii mult mai atent în ce investești, iar cred că noi avem capacitatea de a face o selecție bună.”

Legat de prețuri, Eugen Voicu a comentat: „Depinde cum vrem să ne raportam. Prețurile medii în piață probabil că vor avea variații mici și in plus, si in minus, dar proiectele bune, cu adevărat bine făcute, nu vor avea scăderi de prețuri sau vor avea scăderi de prețuri conjunctural, pe perioade foarte mici.

Din această perspectivă, într-adevăr este costisitor să construiești astăzi, prețurile au crescut, chiar dacă există un recul acum în ceea ce privește prețurile materiilor prime pe piața imobiliară, ele s-au setat la un nivel mai mare decât inițial și cred că va fi doar o presiune temporară. Nu mă aștept la proiectele bune să aibă scăderi importante de preț. Pot fi și proiecte care să intre in faliment. Pot fi proiecte la care prețul scade foarte mult, din cauza unei poziții de cash sau unei situații mai delicate a dezvoltatorului. Dar nu cred că, la nivelul pieței, vom avea variații mari în ceea ce privește scăderea. Mă aștept să rămână aici unde sunt (n.n. preturile) și sa aiba chiar o tendință ușoară de creștere.”

Meta Estate are si un business care generează sinergie cu finanțarea de tip crowndfunding, a mai spus Eugen Voicu, in contextul în care Meta nu poate da curs tuturor proiectelor, iar unele se pretează a fi plasate sau finanțate prin această platformă de crowdfunding: “Noi suntem acționari majoritari într-o companie care își setează acum echipa de lucru și sperăm ca, până la finalul anului, să reușim să devenim activi pe această piată, pentru că ne dorim să atragem investitori si din alte tari, nu doar din România. Modul acesta de finanțare este unul mai rapid, mai facil și credem că, la un moment dat, platforma se va desprinde de Meta Estate și va deveni un business în sine care ar trebui să aibă o anvergură regională la nivel european.”

Intrebat unde vede Meta Estate Trust în cinci ani, Eugen Voicu a spus: „În cinci ani, trebuie să fim pe piața principală a Bursei de Valori și cu siguranță cred că vom avea active mult mai mari decât astăzi. Noi avem o țintă de 100 de milioane de euro pentru următorii trei ani, deci în cinci ani ar trebui să fie spre 200 de milioane de euro.”

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative