Anul trecut, 29% dintre rezidenții statelor membre ale UE cu vârsta de peste 16 ani nu și-au putut permite să plătească pentru o vacanță de o săptămână în afara casei, potrivit Eurostat. Această cotă a scăzut treptat începând cu 2010, când 39% dintre europeni nu-și puteau permite o săptămână de vacanță departe de casa lor.
Cu toate acestea, datorită blocajelor și închiderii frontierelor, măsuri implementate în întreaga lume în 2020 pentru a încetini răspândirea rapidă a coronavirusului, această tendință descendentă este probabil să se oprească în 2020, conform Eurostat.
În rândul statelor membre ale UE, România a înregistrat cea mai mare pondere de persoane aflate în această situație, majoritatea românilor (54%) nefiind capabili să își permită o vacanță anuală de o săptămână în 2019. Locuitorii Greciei au ajuns pe locul doi, 49% nefiind capabili să-și ia o vacanță de o săptămână departe de casă, urmată de Croația (48%), Cipru (45%) și Italia (44%).
În schimb, doar 10% din Suedia nu și-au putut permite o vacanță anuală de o săptămână, urmată de Denamrca și Luxemburg (ambele 11%), Finlanda (12%), Germania și Austria (ambele 13%).
Comparativ cu 2010, procentajul persoanelor care nu îşi permiteau anul trecut să plece o săptămână/an în vacanţă departe de casă a scăzut în toate statele membre UE, cu excepţia Italiei şi Greciei, unde a crescut cu patru puncte procentuale, şi, respectiv, cu trei puncte procentuale.
Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în Letonia (minus 35 puncte procentuale), Malta (minus 30 puncte procentuale), Bulgaria şi Polonia (ambele cu minus 27 puncte procentuale) şi Estonia (minus 26 puncte procentuale).