Update articol:

Exploziile din Golful Oman: Riad şi Abu Dhabi cer securizarea aprovizionării cu energie

Sursa Twitter Al Arabiya

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au cerut sâmbătă securizarea aprovizionării cu energie provenind din Golf, după atacurile asupra a două tancuri petroliere din Golful Oman, într-o regiune pradă unor puternice tensiuni alimentate de animozitatea dintre Iran şi Statele Unite, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Joi, cele două tancuri petroliere au fost ţinta unor atacuri la aproape o lună de la sabotarea altor patru nave, dintre care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite. Incidentul de joi s-a produs în apropierea Strâmtorii Ormuz, prin care tranzitează o treime din petrolul mondial transportat pe cale maritimă, ceea ce a avut drept consecinţă creşterea cursului “aurului negru”. SUA, susţinute de Marea Britanie, au arătat cu degetul Iranul, care a respins aceste acuzaţii.

Marele rival regional al Iranului, Arabia Saudită, a cerut un răspuns “decisiv” la ameninţările la adresa aprovizionării cu energie create de recentele acte teroriste.

Emiratele Arabe Unite, care au ieşire la Marea Omanului, au chemat comunitatea internaţională să “coopereze pentru securizarea navigaţiei internaţionale” şi a aprovizionării cu energie provenind din Golf.

Ministrul emiratez al afacerilor externe, şeicul Abdallah ben Zayed Al-Nahyan, a pledat pentru “dezescaladare” pe fondul războiului verbal dintre Iran şi SUA.

“Regiunea este complexă şi are multe resurse, fie că este vorba de gaz sau petrol, care sunt necesare (pentru restul) lumii. Dorim ca fluxul acestor resurse să rămână sigur pentru a asigura stabilitatea economiei mondiale”, a declarat şeful diplomaţiei emirateze în Bulgaria.

Secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului, Abdellatif al-Zayani, a calificat atacurile drept o “ameninţare directă” la adresa aprovizionării cu energie şi a chemat marile puteri ale lumii să protejeze căile maritime internaţionale.

Nava japoneză ce transporta GNL Kokuka Courageous, vizată de unul din atacurile de joi, este în drum spre Emirate, spre Khor Fakkan sau spre Fujairah, a indicat purtătorul de cuvânt al operatorului, fără a face precizări suplimentare. Experţii vor încerca să transfere la chei încărcătura de metanol aflată la bordul acestei nave, o substanţă extrem de inflamabilă, potrivit unui oficial anonim citat de mass-media de stat japoneză.

Kokuka Courageous a fost ţinta unui atac, iar echipajul, salvat de marina americană, afirmă că a văzut “un obiect zburător” care a ţintit nava, după care a urmat o explozie.

“Din punct de vedere al securităţii energiei mondiale, este necesar ca întreaga comunitate internaţională să gestioneze împreună” situaţia, a declarat ministrul nipon al comerţului Hiroshige Seko.

Celălalt cargo atacat, Front Altair, care transporta benzină naphta, a fost remorcat în afara apelor iraniene şi o echipă mixtă de experţi urmează să o inspecteze şi să evalueze pagubele, a declarat operatorul său Frontline.

Un avion avându-i la bord pe cei 23 de membri ai echipajului Front Altair a aterizat sâmbătă după-amiaza pe aeroportul internaţional din Dubai, după ce a decolat din portul iranian Bandar Abbas, se arată într-o comunicare a Frontline. Echipajul a fost bine tratat în Iran, pe teritoriul căruia a fost transportat după salvarea de pe mare.

Nava Front Altair, proprietatea unui armator cipriot de origine norvegiană, a fost zguduită joi de trei explozii care au provocat un incendiu ce a reuşit să fie stăpânit.

Iranul a ameninţat în repetate rânduri cu închiderea Strâmtorii strategice Ormuz în cazul unei confruntări cu Statele Unite.

Iranienii “nu vor închide (strâmtoarea). Nu va fi închisă mult timp şi ei ştiu acest lucru. Acest lucru li s-a comunicat în termenii cei mai fermi”, a dat asigurări preşedintele american Donald Trump.

Transportatorii maritimi sunt însă îngrijoraţi. “Dacă aceste ape devin periculoase, aprovizionarea întregii lumi occidentale ar putea fi ameninţată”, a explicat Paolo d’Amico, preşedintele Intertanko, o asociaţia a proprietarilor de tancurile petroliere, din care fac parte şi cei care deţin cele două nave atacate joi.

Relaţiile dintre Teheran şi Washington s-au deteriorat după sosirea la putere a preşedintelui Donald Trump, care a reintrodus o serie de sancţiuni economice la adresa Iranului şi a retras SUA în 2018 din acordul nuclear internaţional privind Iranul. La începutul lunii mai a acestui an, administraţia americană a trimis întăriri militare în Orientul Mijlociu, acuzând Iranul că pregăteşte atacuri “iminente” la adresa intereselor americane.

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (02/06/2020)

Erata la Convocatorul A.G.O.A. din data de 18.06.2020/ 19.06.2020

MedLife S.A. (M) (02/06/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017 - aprilie 2020

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/06/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25.05-29.05.2020

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/06/2020)

Notificare rascumparare actiuni proprii 25 - 29 mai 2020

CEMACON SA (CEON) (02/06/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014