Update articol:
Document prezentat acționarilor, în vederea aprobării planului de restructurare:

Filiala de mentenanță a Transelectrica, SMART SA, riscă insolvenţa – are restanțe de 7,3 milioane de lei către ING și 9,4 milioane de lei către furnizori

* Pierderi de peste 500.000 de euro prin deschiderea sucursalei SMART Tanzania

Activitatea SMART SA, filiala de mentenanță a Transelectrica, este în prezent într-un grav blocaj, societatea riscând iminent intrarea în incapacitate de plată şi insolvenţă, arată planul de reorganizare al companiei, propus spre aprobare acționarilor la AGA convocată pentru 6 mai.

Restructurarea presupune o infuzie de capital de 24 milioane de lei.

Potrivit documentului citat, din 2012, trendul financiar a fost descendent, SMART intrând pe pierdere din 2015.

Pierderea financiară a fost finanțată printr-un credit de la ING, linia de credit expirând în martie 2019, iar societatea rămânând cu o restanță de plată de 7,3 milioane de lei.

Cauzele situației financiare a companiei prezentate în planul de restructurare sunt managementul defectuos, scăderea competitivității, pierderea resursei financiare competitive calificate: “Managementul societăţii a fost ceea ce cu blândeţe putem descrie ca aventuros, creând pierderi de peste 500.000 de euro prin afacerea Tanzania – deschiderea sucursalei SMART Tanzania.

De asemenea partea de management a generat în activitatea de contractare asumarea unor operaţiuni economice riscante, cu marje de profit mici pe antecalcul, care s-au dovedit pierderi mari la postacalcul: Dumbrava, Arefu, Râureni. Aceste contracte au riscul de a genera costuri suplimentare prin intervenţia penalizărilor”.

Totodată, în document se arată că au fost achiziționate bunuri foarte scumpe ce nu erau neapărat necesare- mașini scumpe, închirierea unui sediu foarte scump.

Între măsurile de restructurare propuse se numără reducerea cheltuielilor cu 9,97 milioane lei, în 2019, restructurarea organizării personalului SMART, schimbarea strategiei de afaceri, prin îmbunătățirea realației cu pricipalul client Transelectrica.

Conform Planului, infuzia de 24 milioane de lei este necesară pentru – plata creditului de 7,3 milioane lei către ING, plata restanțelor la furnizori de 9,4 milioane lei, și capital de lucru 7,3 milioane de lei.

Acționarii SMART sunt Transelectrica SA (TEL) și Ministerul Economiei.

Transelectrica: Proiectele de retehnologizare de la stațiile Dumbrava, Râureni și Arefu, întârziate din cauza situației SMART SA