Update articol:

Fondatorul companiei chineze CEFC, menţionat într-un caz de corupţie la nivel înalt

Ye Jianming, fostul preşedinte al companiei chineze CEFC China Energy şi al Băncii de Dezvoltare a Chinei (CBD), a fost menţionat într-un caz de corupţie la nivel înalt, a anunţat postul de televiziune chinez CCTV, citând probe prezentate la proces, transmite Reuters.

Este prima indicaţie în legătură cu soarta lui Ye Jianming, care a dispărut din atenţia opiniei publice în martie, când presa a anunţat că Ye Jianming este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice.

În 2016, şeful CEFC a fost al doilea în topul revistei americane Fortune “40 Under 40” al celor mai influenţi tineri dar conglomeratul pe care l-a creat se prăbuşeşte din cauza nivelului ridicat al datoriilor.

Până acum, autorităţile chineze nu au dat publicităţii acuzaţiile împotriva lui Ye. Dar joi, la procesul de corupţie intentat unui membru de vârf al Partidului Comunist din China, Wang Sanyun, procurorii au susţinut că Wang a acceptat mită de la Ye în 2011, susţine CCTV, potrivit Agerpres.

Mita ar fi ajutat CEFC să achiziţioneze o participaţie în Hainan Bank, iar mita a fost oferită prin intermediul lui Hu Huaibang, numit apoi preşedinte al Bank of Communications şi ulterior preşedintele celui mai mare creditor al CEFC – CDB – se arată în raport.

În perioada 2011-2017, Wang a fost şeful filialei Partidului Comunist din provincia Gansu. El este acuzat că ar fi primit mită din diverse surse, în valoare de aproximativ 67 de milioane de yuani (9,7 milioane de dolari) în perioada 1993 – 2017. De asemenea, este acuzat că ar fi ajutat subsidiara CEFC Hainan să obţină finanţare de 4,8 miliarde de dolari de la CDB.

Wang a pledat vinovat, susţine CCTV.

În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming (provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei) într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

Recent, Reuters a informat că tranzacţia privind preluarea de către compania chineză CEFC China Energy Company Ltd. a unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV, fostul Rompetrol Group, a eşuat.

Deţinută integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGaz International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2021)

Litigiu in care este implicata societatea

ROMCARBON SA (ROCE) (21/01/2021)

Notificare prag detineri/vot > 10%

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (21/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014