Update articol:

Franţa: Cel puţin patru răniţi într-un atac cu armă albă în apropiere de fostul sediu Charlie Hebdo

atac Franta, Paris
  • Acum câteva zile, Publicaţia Charlie Hebdo a fost ameninţată din nou de Al Qaida, după retipărirea caricaturilor cu profetul Mahomed * Media franceze au lansat un apel la mobilizare

 

 

Un atac cu armă albă a avut loc vineri la Paris, în apropiere de fostul sediu al revistei de satiră Charlie Hebdo, care a fost ţinta unui atentat în ianuarie 2015, relatează BFMTV şi AFP, potrivit Agerpres.

Patru persoane au fost rănite, dintre care două au nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă, în acest atac cu macetă ale cărei circumstanţe nu sunt clare încă. Doi presupuşi autori ai agresiunii au fugit şi sunt căutaţi de poliţie. La faţa locului a fost desfăşurat un important dispozitiv de securitate. Motivul atacului nu este cunoscut deocamdată.

Atacul a avut loc în contextul în care, la o instanţă specială din Paris, continuă procesul în cazul atentatelor din 2015.

Acum două zile, o sută de mass-media au publicat în Franţa o scrisoare deschisă în care au lansat un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea caricaturilor cu profetul Mahomed, relatează AFP.

Directoarea de resurse umane al publicaţiei Charlie Hebdo, Marika Bret, a spus la începutul săptămânii că a trebuit să fie evacuată de la domiciliul său din cauza ameninţărilor considerate serioase. Între timp, are loc procesul – preconizat să dureze până la 10 noiembrie – în cazul atacului asupra redacţiei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, la 7 ianuarie 2015.

“După republicarea caricaturilor cu Mahomed la 2 septembrie 2020, Charlie Hebdo a fost din nou ameninţat de organizaţiile teroriste. Ameninţări care constituie o adevărată provocare în plin proces al atentatelor din ianuarie 2015. Ameninţări care merg dincolo de Charlie, întrucât vizează toate mass-media şi chiar pe preşedintele Republicii”, afirmă Laurent Sourisseau, cunoscut sub numele de Riss, directorul Charlie Hebdo, într-o declaraţie pentru France Presse.

“Ni s-a părut necesar să invităm mass-media să reflecteze la un răspuns colectiv care merită să fie dat acestei situaţii”, spune el în continuare, fără a specifica natura ameninţărilor.

“Graţie unei mobilizări istorice a mass-media franceze, care publică împreună astăzi această scrisoare adresată concetăţenilor noştri, dorim să transmitem un mesaj puternic pentru a ne apăra concepţia despre libertatea de expresie dar, dincolo de aceasta, libertatea tuturor cetăţenilor francezi”, a explicat directorul săptămânalului, care publică această scrisoare pe pagina întâi.

“Astăzi, în 2020, unii dintre voi sunt ameninţaţi cu moartea pe reţelele sociale când expuneţi opinii. Mass-media sunt desemnate deschis ca ţinte de organizaţiile teroriste internaţionale. Statele exercită presiuni asupra jurnaliştilor francezi ‘vinovaţi’ că au publicat articole critice”, a sublinat scrisoarea deschisă intitulată ‘Împreună să apărăm libertatea”.

“Întregul edificiu legal, dezvoltat timp de peste două secole pentru a vă proteja libertatea de exprimare, este atacat aşa cum nu a fost niciodată în 75 de ani. Şi de data aceasta de ideologii totalitare noi, pretinzând uneori că sunt inspirate din texte religioase”, continua textul.

“Avem nevoie de voi. De mobilizarea voastră. De puterea conştiinţelor voastre. Trebuie ca inamicii libertăţii să înţeleagă că suntem cu toţii adversarii lor hotărâţi, indiferent de opiniile noastre diferite sau de credinţe”, îndemnau semnatarii (presa naţională şi regională, principalele canale de televiziune, săptămânale şi posturi de radio), conform AFP.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020