Update articol:

FT: SUA și China se apropie de un acord comercial final

Acţiunile asiatice au crescut în această dimineaţă, după apariţia informaţiilor că SUA și China sunt tot mai aproape de un acord comercial

Oficialii americani și chinezi care negociază o înțelegere comercială au rezolvat majoritatea problemelor rămase nesoluționate, dar încă discută modul în care să pună în aplicare și să aplice un astfel de acord, a informat, acum câteva ore, Financial Times.

Beijingul vrea ca Washingtonul să elimine tarifele SUA pentru bunurile chinezești, iar Statele Unite ale Americii îşi doresc ca autorităţile chineze să fie de acord cu termenii unui mecanism de constrângere care să îi garanteze respectarea acordului, a spus FT.

Myron Brilliant, vicepreședinte executiv pentru afaceri internaționale la Camera de Comerț a Statelor Unite, a declarat reporterilor că 90% din acord e gata, dar restul de  10% rămâne cea mai dificilă parte a negocierilor, care ar necesita compromisuri de  ambele părți, potrivit FT.

Statele Unite ale Americii și China au perceput, de anul trecut, taxe pentru mărfurile exportate din cele două ţări, ceea ce a perturbat lanțurile de aprovizionare și a generat costuri pentru companii.

Reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer, și secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, urmează să reia negocierile astăzi cu vicepremierul chinez Liu He,  după ce ambele părți au raportat progrese în discuțiile care au avut loc la Beijing.

Dacă discuțiile se dovedesc fructuoase, FT a spus că este posibil ca președintele american Donald Trump să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping pentru a semna oficial un acord. În cazul în care cele două mari economii din lume nu pot ajunge la o înțelegere comercială în curând, unii analiști au avertizat că ar putea urma o recesiune globală.

Acţiunile asiatice au crescut în această dimineaţă, după apariţia informaţiilor că SUA și China sunt tot mai aproape de un acord comercial.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a câștigat 0,93%, în timp ce acțiunile gigantului Tencent din China au crescut cu 2,4%. Nikkei 225 în Japonia a crescut cu 0,82%, în timp ce acțiunile Fast Retailling a sporit cu peste 4%. 

În Coreea de Sud, Kospi a câștigat 0,37%, în timp ce Samsung Electronics și SK Hynix au făcut un salt mai mare de 1%.

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (14/04/2021)

VAN la data de 31.03.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (14/04/2021)

Perioada inchisa tranzactionare 15.04.2021 - 14.05.2021

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (14/04/2021)

Structura actionariat la data de 31 martie 2021