Update articol:
PARTENERIAT MEDIA

Future Energy Leaders (FEL) România organizează cea de a III-a ediție a conferinței „Femei în energie”

Future Energy Leaders (FEL) România, programul de tineret al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), organizează cea de a III-a ediție a conferinței „Femei în energie” în ziua de 6 decembrie 2022, orele 17.00-21.00, la Palatul Parlamentului, sala „Nicolae Bălcescu”.

În cadrul evenimentului, desfășurat sub înaltul patronaj al  Camerei Deputaților- Comisia pentru Industrii și Servicii, doamne de succes vor discuta despre tranziția energetică și despre importanța diversității în sectorul energetic.

Tranziția energetică este un proces important deopotrivă în viețile femeilor, cât și în ale bărbaților, chiar dacă datele istorice indică faptul că în sectorul energetic amprenta predominantă este cea masculină. Potrivit unui sondaj realizat recent de Agenția Internațională a Energiei, bărbații reprezintă majoritatea angajaților din sectorul energetic, depășind numărul femeilor cu un procent de 76%.

Rezultatul sondajului este confirmat si de analiza „Inegalități economice de gen în România” publicată de Friedrich Ebert Stiftung, în 2020, doar 24,4% din salariații din domeniul energiei erau femei, plasând acest sector pe ultimele locuri în clasamentul prezentat pe toate sectoarele economice.

Deși în industria energetică numărul femeilor este mai mic decât cel al bărbaților, există oportunități reale de reducere a acestui decalaj și de acordarea importantei cuvenite  profesionalismului femeilor.

Doamnele care  ne vor împărtăți din propria experiență, în cadrul conferinței sunt:

 • Alexandra Bocșe, Consilier de Stat – Departamentul Climă și Sustenabilitate – Administrația Prezidențială;
 • Cristina Prună, Deputat, Comisia pentru industrii şi servicii – Vicepreședinte;
 • Oana Özmen, Deputat, Comisia pentru industrii şi servicii – Secretar;
 • Claudia Griech, CEO E.ON Energie România;
 • Lăcrămioara Diaconu – Pințea, Membru al Directoratului Complexul Energetic Oltenia;
 • Monica Hodor, Director General al E-Distribuție Banat, Dobrogea și Muntenia Sud;
 • Rodica Suciu, Director General al Distribuție Energie Electrică România;
 • Melania Amuza, Deputy CEO, Comercial si Dezvoltare SN “Nuclearelectrica”;
 • Daniela Dărăban, Director Executiv ACUE;
 • Doina Ilișiu, Expert tehnic energie;
 • Daniela Șerban, Președinte și co-fondator Vertik;
 • Corina Murafa, Membru al Consiliului Economic și Social al României;
 • Luminița Vlaicu, Antreprenor, Expert energie FEL România;
 • Diana Dan, Inginer energetician, Consultant;
 • Andreea Ilie, Director Executiv – Asociația Inginerilor Energeticieni și Electricieni.

Moderatorul evenimentului este domnul Adrian Măniuţiu, realizator și prezentator TV, antreprenor – EM360 Group, secondat de Claudia Candale, Cristina Păun și Georgian-Florentin Albu – FEL România.

Evenimentul va fi deschis de dl Ștefan Gheorghe, director general executiv al CNR – CME, dna Ella Ratcu, consilier CNR-CME și fondator FEL Romania și dl Bende Sandor, președintele  Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților – Parlamentul României.

“Colegele noastre din sectorul energie trebuie să se bucure de tot respectul, aprecierea și ajutorul nostru, pentru profesionalismul acțiunilor lor, pentru devotamentul și răbdarea de care dau dovada în multe situații. Acest eveniment constituie o oportunitate pentru tinerele noastre colege de a participa la schimbul de idei dintre generații. Le doresc mult succes în continuare!”,  a declarat dl Ștefan Gheorghe.

La rândul său, dna Ella Ratcu a menționat: “Sunt convinsă că femeile dețin toate capabilitățile pentru a fi acei profesioniști redutabili, lideri de excepție, mentori inspiraționali și factori cheie ai soluțiilor inovatoare de care sectorul energetic are atâta nevoie. Au puterea să conducă, să îndrume oameni și afaceri, să transmită cunoștințe, să inspire.Mesajul meu pentru tinerele energeticiene: Ați ales o meserie de o noblețe fără margini!  Industria energetică oferă provocări mari, dar și oportunități pe măsură. Cred în voi, în forța și în determinarea voastră de a vă depăși limitele și de a reuși în tot ceea ce vă propuneți. Îndrăzniți! Fiți puternice!”, a declarat Ella Ratcu.

Având în vedere țintele ambițioase în materie de climă și energie la care Uniunea Europeană s-a angajat, există o presiune a timpului pentru a identifica și atrage acele talente din sectorul de profil, indiferent de gen, de care este nevoie pentru îndeplinirea obiectivului neutralității climatice. Diversitatea poate conduce la o creștere a competitivității sectorului și la îmbunătățiri pe întregul său lanț valoric.

“Prin organizarea acestui eveniment, ne propunem să sprijinim comunitatea profesională a femeilor din sectorul energetic, să încurajăm tinerele eleve, studente și profesioniste să dezvolte o carieră de succes în acest domeniu.

FEL România dezvoltă programe care oferă oportunități de networking, încurajează dezvoltarea carierei femeilor care doresc să lucreze în industria energetică și a celor cu poziții consolidate în domeniu” menționează și Ionuț Diaconu, Project Manager FEL Romania.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022