Update articol:

Georgieva (FMI): China şi creditorii privaţi trebuie să participe deplin la suspendarea plăţii datoriilor

twitter.com twitter.com
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a cerut o participare sporită a Chinei şi a creditorilor privaţi la programul privind suspendarea plăţilor aferente serviciului datoriei celor mai sărace ţări din lume, afirmând că aceasta este cheia către succesul şi cadrul de cooperare potenţial pentru restructurarea datoriilor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Participarea creditorilor privaţi la programul de suspendare a plăţii datoriilor este în mare parte inexistentă, doar trei din 44 de ţări care s-au angajat la acest program l-au extins la creditorii privaţi, a declarat Kristalina Georgieva, într-o conferinţă de presă cu prilejul reuniunilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale.

Iniţiativa privind suspendarea plăţilor aferente serviciului datoriei până în iunie 2021 a ajutat 43 de state să amâne plăţi în valoare de miliarde de dolari, eliberând astfel bani pentru a răspunde efectelor pandemiei. Un purtător de cuvânt al FMI a informat că şi Mozambicul s-a alăturat programului.

“Am observat, regretabil, că sectorul privat a stat deoparte, şi ţările nu au cerut creditorilor privaţi suspendarea plăţii datoriilor din cauza temerilor că în viitor accesul lor la piaţă ar putea fi afectat. Un acces pe care l-au obţinut în ultimii ani cu sacrificii”. Doar câteva entităţi oficiale de creditare din China au participat la program, a explicat oficialul FMI.

“Ceea ce auzim din China este o recunoaştere că ţara este un creditor relativ nou şi trebuie să se maturizeze în ceea ce priveşte modul în care gestionează relaţiile cu proprii ei creditori şi realizează coordonarea în rândul lor”, a spus Georgieva.

Miniştrii de Finanţe din G7 şi-au exprimat luna trecută sprijinul pentru extinderea iniţiativei G20 privind suspendarea plăţilor aferente serviciului datoriei celor mai sărace ţări din lume, dar au precizat că acordul trebuie revizuit pentru a rezolva deficienţele care afectează implementarea sa.

G20 este grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente, în timp ce G7 grupează economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia.

Într-o declaraţie comună, miniştrii de Finanţe din G7 şi-au exprimat “regretul profund” că unele ţări au evitat participarea la iniţiativă, clasificând instituţiile lor deţinute de stat ca bănci comerciale. Doi oficiali au declarat pentru Reuters că referinţa s-a făcut clar la adresa Chinei, care, în cadrul negocierilor cu ţările sărace, a refuzat să includă creditele de la banca de stat China Development Bank şi de la alte entităţi controlate de Guvern în suma totală a datoriilor bilaterale oficiale.

“Toată lumea a fost dezamăgită de lipsa de transparenţă a Chinei”, a explicat un oficial.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020