Update articol:
Rezultatele trimestrului I

Goldring: Totalul veniturilor din cadrul componenței indicelui BET a scăzut cu 11,9%, în timp ce profitul companiilor a înregistrat o scădere de 38,9%

*Rating referință Goldring Buy – companii cu rentabilitate așteptată pozitivă (scor peste 0%), HOLD – companii cu rentabilități așteptate in scădere sau negative, pana la -10%, SELL – companii cu rentabilități așteptate sub -10%
Analiza de Judit Zoltani, Manager Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring si Claudiu Demian, Analist Financiar Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring 

Rezultatele raportate de emitenții de la BVB, din primul trimestru al acestui an, deși în scădere, au fost în conformitate cu ceea ce se aștepta piața, fiind afectate de pandemie, arată o analiză Goldring.

Totalul veniturilor din cadrul componenței indicelui BET a scăzut cu 11,9% pe primul trimestru al anului 2020, în timp ce profitul companiilor a înregistrat o scădere de 38,9% (excluzând pierderea raportată de Fondul Proprietatea). În ceea ce privește echilibrul financiar al societăților, rezultatele sunt mixte, pe deoparte a crescut gradul de îndatorare al companiilor cu 3,9%, în timp ce lichiditățile au înregistrat o evoluție pozitivă de +8,2%

  • Rezultate pozitive: Medlife, Transelectrica, Teraplast, BVB, Conpet, Romgaz, Transgaz, Electrica
  • Rezultate in linie cu așteptările: Nuclearelectrica, Purcari
  • Rezultate in scădere: Fondul Proprietatea, DIGI, Alro, Sphera, Banca Transilvania, Petrom, BRD

Companiile din portofoliu au fost evaluate din punct de vedere fundamental prin construirea unui scor format din indicatori de preț, indicatori bilanțieri, de profitabilitate si evaluare.

Dividende

Randamentul ridicat al dividendelor este unul dintre principalele atracții ale bursei. La finalul anului, una dintre cele mai urmărite știri de către investitori fiind cele legate de dividende.

Top dividende

Anul acesta nivelul randamentului dividendului este în scădere față de cel estimat anul trecut. Printre companiile cu cele mai ridicate randamente ale dividendelor se numără:  SNN, SNP, COTE, SNP, FP și TLV.

Acțiuni gratuite

Printre societățile care vor distribui acțiuni gratuite în acest an se numără: TLV și TRP. Astfel, Banca Transilvania va distribui o acțiune la 10 deținute, iar TRP va distribui 1 acțiune la 3,3 deținute.

Sumar rezultate companii

Banca Transilvania (TLV) a înregistrat în primul trimestru al anului 2020 un profit net individual de 260,9 mil. lei, în scădere cu 40,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

BRD Groupe Societe Generale (BRD) a înregistrat o scădere a veniturilor operaționale cu 3,1% la nivel individual, dar și a profitului net de -19,3%.

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat după primele trei luni ale anului 2020 o pierdere netă de 1,95 mld. lei, generată de modificările negative ale valorilor juste ale participațiilor companiei ca urmare a impactului negativ al pandemiei de COVID-19 asupra activității economice și asupra piețelor financiare globale.

OMV Petrom (SNP) a realizat un profit net în scădere cu 43,3%, influențat de prețurile țițeiului în scădere. Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a crescut cu 12,3% comparativ cu primul trimestru din anul 2019, susținută de volumele mai mari ale vânzărilor de gaze naturale.

Cifra de afaceri a companiei Romgaz (SNG) a scăzut cu 16,5% în primul trimestru din 2020. Cu toate acestea, profitul net al societății a crescut cu 5,5% în urma reducerii cheltuielilor companiei cu 29,7%.

Transgaz (TGN) a încheiat primul trimestru cu venituri în creștere cu 8,4% și cu un profit net de asemenea în creștere cu 5,5%.

Electrica (EL) a înregistrat venituri mai mari cu 4,7% în primul trimestru și un profit net de 80,0 mil. lei (comparativ cu pierderea înregistrată de companie în T1 2019, de 40,8 mil. lei).

Veniturile Digi Communications (DIGI) au crescut cu 11,4% în primul trimestru, după ce veniturile realizate în România au crescut cu 6,6% iar cele din Spania cu 54,3%. Pierderea netă a crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind de -56,0 mil. euro.

În ceea ce privește Transelectrica (TEL), veniturile companiei au scăzut cu 7,1% în T1 2020, profitul net fiind însă cu 103,2% mai mare din cauza cheltuielilor pentru operarea sistemului cât și a cheltuielilor cu piața de echilibrare, în scădere.

Nuclearelectrica (SNN) a avut venituri în scădere în T1 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, cu -5,9%. Profitul net a rămas relativ constant, fiind mai mic cu 1,9%.

 MedLife (M) a înregistrat o cifra de afaceri consolidată în creștere pentru primele trei luni ale anului 2020 cu 14,3%, un rezultat operațional în creștere cu 21,8% și un profit net de 6,4 mil. lei, mai mare cu 171,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Conpet (COTE) a raportat o cifră de afaceri în creștere cu 7,0% în intervalul de timp ianuarie-martie 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și un profit net în creștere cu 12,8% peste cel din T1 2019 și cu 32,5% mai mare decât cel bugetat.

Veniturile operaționale a Bursei de Valori București (BVB) au crescut cu 37%, influențat și de volumele de tranzacționare ridicate, înregistrate din cauza incertitudinii pe piață creată de evoluția pandemiei de COVID-19. Profitul perioadei este în creștere cu 54%, comparativ cu T1 2019.

Purcari (WINE) a înregistrat o creștere a veniturilor de 9,8%, veniturile din România având cea mai mare contribuție (fiind în creștere cu 39% de la an la an). Profitul net se află în scădere cu 7,3%, fiind semnificativ afectat de pierderile din re-evaluare cauzate de deprecierea MDL și RON față de EUR și USD la sfârșitul trimestrului.

Veniturile realizate de Sphera Franchise Group (SFG) au fost în scădere de 7,6%, în special datorită crizei COVID-19. La finalul primelor trei luni ale anului 2020, societatea a înregistrat o pierdere de 12,2 mil. lei.

Alro (ALR) a avut venituri în scădere cu 7,2% din cauza reducerii cererii globale de bunuri datorită pandemiei de COVID-19 și cotațiilor mai mici ale LME (Bursa Metalelor din Londra).

Teraplast (TRP) a raportat venituri mai mari cu 19,6% în T1 2020 (comparativ cu T1 2019) și un profit net mai mare cu 85,2%, fabricile grupului fiind operaționale și fără probleme întâmpinate în aprovizionarea cu materii prime.