Update articol:

Horia Braun Erdei, Erste Asset Management: Anticipăm performanțe pozitive și superioare ratei inflației pe bursă, dar credem că amplitudinea acestora va scădea; va trebui să ne confruntăm și cu episoade de corecție ceva mai însemnate

Deși anticipăm performanțe pozitive și superioare ratei inflației pe bursă, credem că amplitudinea acestora va scădea față de anul 2021 și că va trebui să ne confruntăm pe alocuri și cu episoade de corecție ceva mai însemnate decât cele cu care am avut de-a face în ultimul an și jumătate, spune Horia Braun Erdei – Presedinte/Director General al SAI Erste Asset Management. El a răspuns, pentru Financial Intelligence, la câteva întrebări legate de evoluția industriei fondurilor de investiții.

***

 Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în 2021?

Horia Braun Erdei: Piața fondurilor locale de investiții a avut un an de creștere în 2021, susținut atât de intrări nete de bani din partea investitorilor, cât și de o performanță investițională în general pozitivă, mai ales pe linia fondurilor cu investiții pe piețele de acțiuni. A crescut, de asemenea, și numărul investitorilor în fondurile locale, un lucru important pentru o industrie care încă se confruntă cu percepția publicului larg cum că investițiile în fonduri reprezintă niște plasamente exotice și complicat de realizat. Această percepție se schimbă radical în momentul în care oamenii investesc în fonduri și descoperă simplitatea procesului de învestire și, respectiv, simplitatea produsului în sine.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?

Horia Braun Erdei: Anul 2021 a fost probabil primul an în care intrările nete de bani nu au mai mers în mod covârșitor către fonduri investite exclusiv în instrumente cu venit fix, ci au fost preponderent orientate către fonduri cu investiții parțiale sau majoritare pe piețele de acțiuni. Sunt două motive care au susținut această tendință după părerea mea. Primul a fost legat de nivelul la care se situau dobânzile și randamentele instrumentelor cu venit fix, în special în raport cu rata inflației care pe parcursul anului a luat-o ușor la galop, erodând în mod accentuat veniturile generate de investițiile în depozite și obligațiuni și creând indirect nevoia unor plasamente mai diversificate, mai ales în condițiile unei economii în creștere, în care cotațiile acțiunilor au fost impulsionate. Cel de-al doilea motiv, devenit din ce în ce mai relevant în a doua parte a anului 2021, a fost acela al performanțelor efective înregistrate de piețele de obligațiuni și, respectiv, de acțiuni, cu impact direct asupra performanțelor fondurilor mutuale specializate pe fiecare din cele două piețe. Astfel, în paralel cu creșterea dobânzilor de pe piețele de obligațiuni manifestate în special în lunile de toamnă, cotațiile obligațiunilor, în special ale titlurilor de stat, au scăzut, afectând în mod direct valoarea unităților și performanța fondurilor locale de obligațiuni. În schimb, fondurile diversificate și cele de acțiuni s-au menținut pe o tendință pozitivă: chiar dacă și în cazul acestora a doua jumătate a anului a adus o atenuare a dinamicii, această s-a menținut pe o pantă pozitivă și a răsplătit investitorii dispuși să își asume riscuri mai mari cu randamente semnificativ superioare față de rată inflației.

 Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2021?

Horia Braun Erdei: Piața românească de capital a avut o evoluție foarte bună pe parcursul anului 2021, în special în prima parte a acestuia, când a ocupat un loc de frunte în peisajul performanțelor piețelor bursiere europene și chiar ale celor de la nivel global. Contextul a fost unul foarte bun: pe de o parte, piețele de capital internaționale au oferit un background de creștere care a susținut un sentiment de piață pozitiv, pe de altă parte piața românească a beneficiat și de structura sectorială expusă mai mult pe sectorul de energie și pe cel financiar, ambele fiind favorizate în termeni relativi față de alte sectoare în condițiile redeschiderii economiilor și ascensiunii inflației. Sigur că au ajutat și cele 3 IPO-uri care s-au derulat pe piața principală a BVB, precum și faptul că au existat fluxuri de intrări de bani atât din partea investitorilor internaționali, cât și din partea investitorilor locali, inclusiv fonduri de pensii, fonduri de investiții (am avut și noi un mic rol aici) și probabil și din partea investitorilor individuali.

Ce estimări aveți pentru 2022 în privința evoluției BVB?

Horia Braun Erdei: Auspiciile evoluției indicilor BVB rămân unele pozitive dacă ne gândim la contextul continuării probabile a unei creșteri economice susținute, care se va revedea probabil și în dinamică rezultatelor financiare ale companiilor listate. De asemenea, dividendele care se vor plăti în anul 2022 în baza rezultatelor aferente anului 2021 se prefigurează a fi unele generoase din perspectivă regională, rămânând probabil un atu competitiv al pieței locale și în anul 2022. Menținerea probabilă a prețurilor relativ ridicate pentru produsele energetice, alături de tendința de creștere a dobânzilor, va susține de asemenea sectorul energetic și, respectiv, pe cel financiar, care au o bună reprezentare în indicii BVB. Pe de altă parte, contextul internațional și incertitudinile generate de evoluția pandemiei și de evoluțiile geopolitice din regiunea estică a Europei s-ar putea să dobândească o tentă mai umbrită în 2022 și să cântărească pe alocuri mai greu asupra perspectivelor bursei locale. De aceea, suntem moderați în așteptările privind evoluția bursei locale din acest an: deși anticipăm performanțe pozitive și superioare ratei inflației, credem că amplitudinea acestora va scădea față de anul 2021 și că va trebui să ne confruntăm pe alocuri și cu episoade de corecție ceva mai însemnate decât cele cu care am avut de-a face în ultimul an și jumătate.

Ce așteptări aveți pentru anul viitor în privința listarilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Horia Braun Erdei: Nu putem decât să sperăm că pipeline-ul de listări va continuă atât pe piața de acțiuni, cât și pe cea de obligațiuni. Succesul înregistrat de majoritatea inițiativelor de listare din anul 2021 reprezintă un semnal bun că există bani și există interes pentru marfă nouă la bursă, iar evaluările pe alocuri ridicate fac că și exit-ul unor antreprenori din companiile private prin intermediul bursei să pară relativ atractiv în condițiile actuale. Sunt așadar premise bune că să vedem o piață a listărilor private activă și în anul 2022.

Ce așteptări mai aveți de la autorități?

Horia Braun Erdei: Așteptările sunt aceleași dintotdeauna, și anume, să ne considere, așa cum le considerăm la rândul nostru, niște parteneri ale căror obiective se întâlnesc până la urmă în interesul comun de dezvoltare a pieței locale de capital în condiții de stabilitate sistemică, transparență față de investitori și încredere cât mai mare din partea acestora.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014