Update articol:

Iată oligarhii ruși vizați de sancțiunile lui Biden; William Courtney: „Acești oameni sunt prieteni KGBCNBC

Vladimir Putin Sursa foto: en.kremlin.ru

Un fost lider al KGB, un director executiv al unei mine de diamante și un viceprim-ministru – acestea sunt doar câteva dintre funcţiile deținute de oligarhii ruși vizați de administrația Biden într-o rundă de sancțiuni „fără precedent” împotriva membrilor cercului apropiat al președintelui Vladimir Putin, potrivit CNBC.

Statele Unite, lucrând îndeaproape cu aliații europeni, au aplicat în mod constant sancțiuni împotriva Moscovei, cu scopul de a-l descuraja pe Putin de la escaladarea acțiunilor în Ucraina. Eforturile, care nu par să-l fi împiedicat pe Putin, ar putea avea efecte de durată asupra afacerilor ruși și liderilor guvernamentali cu relații internaționale.

Casa Albă a declarat vineri că va face și pasul rar de a sancționa direct pe Putin, un act în mare măsură simbolic, având în vedere că liderul rus și-a ascuns averea și a îngreunat înghețarea activelor sale.

„Elitele apropiate lui Putin continuă să-și folosească apropierea de președintele rus pentru a jefui statul rus, a se îmbogăți și a-şi pune membrii familiei lor în unele dintre cele mai înalte poziții de putere din țară, în detrimentul poporului rus”, a declarat Departamentul de Trezorerie al SUA într-un comunicat.

„Oligarhii sancționați și elitele ruse puternice au folosit membrii familiei pentru a muta bunuri și pentru a-și ascunde imensa bogăție”, potrivit oficialilor SUA.

Secretarul Trezoreriei, Janet L. Yellen, a spus că sancțiunile sunt menite să „degradeze capacitatea Rusiei de a-şi creşte puterea și a amenința pacea și stabilitatea Europei”, prin întreruperea accesului la economia internațională mai largă.

Membrii clasei conducătoare evidențiate de Departamentul de Trezorerie cuprind elita financiară a Rusiei care beneficiază de „cleptocrația” regimului și sunt cei mai apropiați de Putin, se arată în comunicat.

Lista care a fost publicată săptămâna aceasta depășește „magnații obișnuiți ai afacerilor” sancționați în trecut, a spus William Courtney, senior adjunct la Rand Corp., care a fost ambasador în Kazahstan, Georgia și în Comisia consultativă bilaterală SUA-sovietică pentru implementarea Tratatului de interzicere a testelor de prag

Bilateralul SUA-Sovietic. Comisia consultativă pentru implementarea Tratatului de interzicere a testelor de arme nucleare.

„Acești oameni sunt prieteni KGB”, a spus Courtney. „Au mai multă influență asupra politicii, genul de politică care a dus la invadarea Ucrainei”.

Sancțiunile s-ar putea dovedi eficiente prin constrângerea capacității acestor jucători de a desfășura afaceri în străinătate, de a păstra activele în bănci sigure și de a deschide conturi în instituții vestice de renume, a spus el.

Cercul interior al lui Putin include mai multe persoane din mediul militar și din serviciile secrete care ar putea fi mai puțin înclinate să-și răspândească averea la nivel internațional și, în schimb, aleg să rămână aproape de Putin în Rusia.

„Sancțiunile sunt un fel de cale de mijloc între diplomație și război”, a spus Courtney, adăugând că Kremlinul are „viziuni din secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea despre utilizarea forței pentru a promova obiectivele imperiale”.

Iată rușii sancționați săptămâna aceasta:

Serghei Sergeevich Ivanov, fiul lui Serghei Borisovich Ivanov

Serghei Borisovici Ivanov este unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, care a fost anterior șef de personal al biroului executiv prezidențial și viceprim-ministru și ministru al apărării al Rusiei, înainte de a deveni reprezentant prezidențial special pentru protecția mediului, ecologie și transport. El a servit alături de Putin în KGB și mai târziu a devenit membru permanent al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Fiul său, Serghei Sergeevich Ivanov, este directorul general al companiei ruse de exploatare a diamantelor Alrosa și membru al consiliului de administrație al Gazprombank, a treia cea mai mare instituție financiară a Rusiei.

Andrey Patrushev, fiul lui Nikolai Platonovich Patrushev

Nikolai Platonovich Patrushev a slujit și în KGB cu Putin, mai târziu a devenit șef al Serviciului Federal de Securitate, principala agenție succesoare a KGB-ului Uniunii Sovietice. Patrushev este acum secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse și a fost sancționat anterior în 2018. El a fost implicat și în intoxicația fatală cu radiații a lui Alexander Litvinenko, un fost oficial al serviciilor secrete ruse care a dezertat în Occident.

Fiul său, Andrey Patrushev, a ocupat funcții de conducere la Gazprom Neft, al treilea producător de petrol din Rusia.

Ivan Igorevich Sechin, fiul lui Igor Ivanovich Sechin

Igor Ivanovich Sechin este CEO, președinte al consiliului de administrație și vicepreședinte al consiliului de administrație al Rosneft, una dintre cele mai mari companii petroliere cotate la bursă din lume. El a fost, de asemenea, viceprim-ministru al Federației Ruse din 2008 până în 2012. Fostul interpret militar sovietic a contribuit la obținerea unui acord de 16 miliarde de dolari cu BP, care i-a oferit companiei ruse un pachet de 5% din compania petrolieră britanică, a informat Reuters în 2011.

Se pare că fiul său este șef adjunct al unui departament la Rosneft.

Alexandru Aleksandrovici Vediachin

Vedyakhin este în prezent prim-vicepreședinte al consiliului executiv al Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia, care a fost și ea sancționată în această săptămână.

Andrei Sergheevici Pucikov

Un director de rang înalt la VTB Bank, a doua cea mai mare instituție financiară a Rusiei, care a fost sancționată în această săptămână, Puchkov a fost anterior președinte al clubului de fotbal FC Dynamo Moscova, potrivit The Wall Street Journal, și la mai multe alte companii, inclusiv multiple companii  imobiliare.

VTB a renunțat la o firmă de lobby din SUA după ce au fost anunțate sancțiuni. Site-ul său web nu mai pare să fie funcțional.

Iuri Alekseevici Soloviev

Soloviev este, de asemenea, un director executiv al VTB Bank, care a lucrat anterior la Lehman Brothers și Deutsch Bank din Londra. În prezent, este președintele consiliului de administrație al clubului de fotbal FC Dynamo Moscova.

Galina Olegovna Ulyutina, soția lui Soloviev, a fost anterior implicată într-o schemă de “pașapoarte de aur”, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA. Un astfel de aranjament permite străinilor bogați să obțină cetățenia în schimbul unei sume minime de investiții în anumite țări.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu