Update articol:

Imagini din satelit arată că Rusia își consolidează forțele în apropierea Ucrainei (Reuters)

Vladimir Putin Sursa foto: en.kremlin.ru

Noi imagini din satelit obținute de o companie privată americană arată că Rusia a continuat să-și consolideze forțele în Crimeea anexată și în apropierea Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce presează Statele Unite pentru discuții cu privire la garanțiile de securitate pe care le dorește, potrivit Reuters.

Reuters nu a putut verifica în mod independent cele mai recente imagini de la Maxar Technologies, cu sediul în SUA. Kremlinul a reiterat vineri că își rezervă dreptul de a-și muta propriile forțe pe teritoriul rus după cum crede de cuviință și că țările occidentale efectuează manevre militare provocatoare în apropierea granițelor sale.

Liderii americani, europeni și ucraineni au acuzat Rusia că își adună din nou trupe lângă granița cu Ucraina din octombrie, după o scurtă consolidare anterioară în aprilie, când Maxar a publicat și imagini. Președintele american Joe Biden și alți lideri spun că Moscova vrea să efectueze un atac asupra Ucrainei luna viitoare, lucru pe care Moscova l-a negat în mod repetat.

Imaginile difuzate joi târziu au arătat o bază din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, plină cu sute de vehicule blindate și tancuri începând cu 13 decembrie. O imagine din satelit a Maxar a aceleiași baze din octombrie a arătat că baza era pe jumătate goală.

Maxar a spus că o nouă unitate la nivel de brigadă, formată din câteva sute de vehicule blindate care includ vehicule de luptă de infanterie din seria BMP, tancuri, artilerie autopropulsată și echipamente de apărare aeriană, a sosit la garnizoana rusă.

„În ultima lună, imaginile noastre prin satelit de înaltă rezoluție au observat o serie de noi desfășurări rusești în Crimeea, precum și în mai multe zone de antrenament din vestul Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina”, a spus Maxar într-un comunicat.

Aceasta a mai menționat și o activitate sporită la trei locații din Crimeea și la cinci locații din vestul Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia vrea să evite conflictul, dar are nevoie de un răspuns „imediat” din partea Statelor Unite și a aliaților săi la cererile sale de garanții de securitate. Moscova a spus că se așteaptă ca discuțiile cu oficialii americani pe această temă să înceapă în ianuarie la Geneva.

Vineri, Putin a declarat că Rusia a efectuat lansarea de probă a unei rachete hipersonice. Testul urmează celor mai devreme din această lună, în octombrie și în iulie, ca parte a ceea ce el a spus că este o nouă generație de sisteme de arme de neegalat.

Întrebat vineri despre consolidarea de trupe ruse în apropierea Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova acționează pentru a-și apăra propria securitate.

„Rusia își mută propriile trupe pe propriul său teritoriu pe fundalul unor acțiuni extrem de neprietenoase ale oponenților noștri din NATO, Statele Unite și diferite țări europene, care efectuează manevre foarte clare în apropierea granițelor noastre”, a spus Peskov. „Acest lucru ne obligă să luăm anumite măsuri pentru a ne garanta propria securitate”.

Rusia a acuzat, de asemenea, Statele Unite și Uniunea Europeană că folosesc conducta Nord Stream 2 pentru a duce gazul rusesc în Europa ca monedă de schimb. Occidentul a amenințat că va bloca conducta, care așteaptă aprobarea de reglementare în Germania, dacă Rusia va invada Ucraina.

Biden a amenințat cu sancțiuni economice puternice și de altă natură ca reacție pentru orice invazie, bazându-se pe sancțiunile impuse în urma anexării Crimeei de către Moscova în 2014. Un oficial american a declarat că noi măsuri ca represalii ar putea include controale dure la export.

Rusia spune că dorește ca NATO să-și oprească expansiunea spre est și caută garanții că alianța militară occidentală nu va desfășura anumite arme ofensive în Ucraina și alte țări vecine.

Alte imagini Maxar au arătat o acumulare de forţe la poligonul Soloti din Rusia, aproape de graniţa cu Ucraina, cu fotografii făcute la începutul lunii decembrie care arată o concentrare mai mare de echipamente militar decât în ​​septembrie. Imaginile au arătat, de asemenea, consolidări continue la Ielnia, un oraş rusesc la aproximativ 260 km nord de graniţa cu Ucraina şi la terenul de antrenament Pogonovo, lângă oraşul Voronez, din sudul Rusiei.