Update articol:

În premieră, Emiratele Arabe Unite oferă acum cetățenie străinilor

pixabay.com pixabay.com

Emiratele Arabe Unite au anunțat că cetățenia va fi acum posibilă pentru străini, o premieră majoră pentru regiune, potrivit CNBC. Miscarea reprezintă o schimbare semnificativă de direcție pentru o țară a cărei economie se bazează în mare măsură pe expatriați, pentru care rezidența este de obicei condiționată de vizele lor de angajare.

Pașaportul EAU, care este clasat ca unul dintre cele mai bune din lume pentru mobilitate, va fi oferit pentru a selecta străini și profesioniști, inclusiv „investitori, medici, specialiști, inventatori, oameni de știință, talente, intelectuali, artiști și familiile lor”, potrivit anunţului EAU.

“Emiratele Arabe Unite au aprobat amendamente … permițând investitorilor, profesioniștilor, talentelor speciale și familiilor acestora să dobândească naționalitatea și pașaportul emiratian în anumite condiții”, potrivit agenției de știri WAM a guvernului EAU.

„Pasul urmărește să aprecieze talentele și competențele prezente în Emiratele Arabe Unite și să atragă mai multe minți strălucitoare pentru comunitatea emiratiană într-un mod care contribuie la dezvoltarea și prosperitatea țării”.

Cu toate acestea, străinii nu pot solicita cetățenia; ei trebuie să fie desemnați de familia regală sau de oficiali din Emiratele Arabe Unite, iar cabinetul țării va avea ultimul cuvânt.

Anunțul, care nu are niciun precedent în regiunea Golfului, reflectă modul în care conducerea EAU își propune să păstreze talentele de top, întrucât pandemia de coronavirus a forțat zeci de mii de expatriați să plece în ultimul an. Aproape 90% din cei aproximativ 10 milioane de locuitori ai EAU sunt cetățeni străini.

Deși multe detalii specifice ale noii politici nu sunt încă clare, aceasta este o mare oportunitate pentru viitorul EAU, spune Taufiq Rahim, un senior din programul internațional de securitate al grupului de reflecție New America.

“Calea către cetățenie pentru expatriați, deși este limitată în domeniul de aplicare și nu este clară în detalii astăzi, este o mare oportunitate pentru viitor”, a declarat Rahim pentru CNBC. „Anunțul a rupt bariera cu privire la o problemă care anterior era tabu și pe termen lung va stimula investiții mai mari în EAU”.

El a adăugat: „Pe termen scurt, totuși, este mai mult o poveste bună decât un factor determinant al rentabilității economice”.

O serie de reforme prietenoase cu străinii

Un pas major înainte în politica internă, această mișcare urmează după câteva luni de reforme istorice și progrese diplomatice pentru centrul comercial și de afaceri din Orientul Mijlociu. În august, Emiratele Arabe Unite au devenit prima țară din Golf care a normalizat relațiile și a deschis zboruri directe cu Israelul.

În lunile următoare, țara oficial musulmană a introdus reforme care legalizează coabitarea, permițând cumpărarea alcoolului fără licență și permițând 100% proprietatea afacerilor străine, comparativ cu cerințele anterioare de 51% proprietate locală atunci când se află în afara unei zone libere.

Rezidenții străini din Emiratele Arabe Unite au de obicei vize care se pot reînnoi la fiecare trei ani. Aceasta înseamnă că au puține stimulente pentru a investi în țară pe termen lung și sunt descurajați să investească în domenii precum proprietatea, un pilon important al economiei țării.

„Modelul pentru expatriați a fost„ să facem cât putem din această țară, apoi să ne mutăm acasă”, a declarat Karim Jetha, director de investiții la Longdean Capital, o firmă de administrare a activelor de pe piețele emergente.

Noua mentalitate pe care guvernul încearcă să o inspire este „dacă dai cât de mult poți acestei țări, o poți numi casa ta”.

Stimulente mai mari pentru investiții

Guvernul Emiratelor Arabe Unite, la sfârșitul anului 2020, și-a extins programul deja existent Golden Visa, care acordă rezidență de 10 ani anumitor profesioniști. De asemenea, a introdus vize de pensionare de cinci ani pentru persoanele peste un anumit nivel de venit. Cel mai recent, a introdus o viză de muncitor la distanță care permite șederi de un an pentru persoanele cu locuri de muncă în străinătate, cu condiția să îndeplinească o cerință salarială.

“Decizia de acordare a cetățeniei este cea mai recentă dintr-o serie de mișcări ale guvernului Emiratelor Arabe Unite pentru a face societatea mai incluzivă și a încuraja șederile pe termen lung ale expatriaților”, a spus Jetha.

Shai Zamanian, un avocat licențiat în SUA care ajută străinii cu sediul în Emiratele Arabe Unite să se stabilească în SUA, consideră acest lucru ca deschiderea unor oportunități fără precedent pentru familiile care caută rezidență permanentă pe o piață stabilă, dar anterior nu puteau rămâne pe termen nelimitat în Emiratele Arabe Unite.

“Unul dintre efectele imediate asupra economiei din Emiratele Arabe Unite va fi că familiile pot alege acum să facă investiții mai mari în afacerile lor, în imobiliare și în investiții pe termen lung în Emiratele Arabe Unite, știind că nu trebuie să plece în cele din urmă”, a spus Zamanian, director la American Legal Center din Dubai.

În prezent, cetățenii EAU au avantaje foarte atractive: un venit ridicat fără taxe, educație subvenționată, asistență medicală și combustibil; pachete de stimulare pentru cumpărarea de case și terenuri;  pensii  de la vârsta de 49 de ani.

 

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014