Update articol:

India interzice exporturile de grâu cu efect imediat

India Sursa foto: pixabay.com

India a interzis sâmbătă exporturile de grâu cu efect imediat, la doar câteva zile după ce a declarat că vizează transporturi record în acest an, dar un val puternic de căldură a redus producția, iar prețurile locale au atins un maxim istoric pe fondul cererii puternice de export, potrivit CNBC.

Guvernul a spus că va permite în continuare exporturile pentru scrisori de garanţie  care au fost deja emise și la cererea țărilor care încearcă „să-și satisfacă nevoile de securitate alimentară”.

Cumpărătorii globali mizau pe al doilea cel mai mare producător de grâu din lume pentru aprovizionare, după ce exporturile din regiunea Mării Negre au scăzut în urma invaziei Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie. Înainte de interdicție, India urmărea să livreze un record de 10 milioane de tone în acest an.

Interdicția din India ar putea duce la creșterea prețurilor globale la noi maxime și ar putea afecta consumatorii săraci din Asia și Africa.

„Interdicția este șocantă”, a spus un dealer din Mumbai cu o firmă comercială globală. „Ne așteptam la reduceri ale exporturilor după 2-3 luni, dar se pare că cifrele inflației au schimbat opinia guvernului.”

Creșterea prețurilor la alimente și energie a împins inflația anuală din India, în aprilie, la un nivel maxim al ultimilor opt ani, întărind opinia economiștilor conform căreia banca centrală va trebui să majoreze mai agresiv ratele dobânzilor pentru a reduce prețurile.

Prețurile grâului din India au crescut la un nivel record, pe unele piețe spot ajungând până la 25.000 de rupii (322,71 USD) pe tonă, față de prețul minim de sprijin stabilit de guvern de 20.150 de rupii.

În aprilie, India a exportat un record de 1,4 milioane de tone de grâu și au fost deja semnate acorduri pentru a exporta aproximativ 1,5 milioane de tone în mai.

„Interdicția din India va ridica prețurile globale la grâu. Momentan nu există un furnizor mare pe piață”, a spus un dealer.

BVB | Știri BVB