Update articol:
DIn cauza scandalului legat de spălarea de bani din Rusia

Investitorii au dat în judecată Danske Bank, solicitând despăgubiri de 475 milioane de dolari

Două firme de avocatură din SUA au intentat un proces împotriva Danske Bank, în numele investitorilor instituționali, în legătură cu un scandal de spălare a banilor de 200 miliarde euro (227 miliarde dolari), potrivit Reuters.

Grant & Eisenhofer P.A. și DRRT au intentat procesul la Copenhaga în numele investitorilor din 19 țări, în legătură cu „acuzațiile de fraudă legată de o schemă masivă de spălare de bani rusești și acoperirea acesteia, timp de mai mulți ani, de către cea mai mare bancă din Danemarca și conducerea superioară a acesteia”.

Investitorii cer daune de 475 milioane de dolari, a declarat Grant & Eisenhofer, pe 18 martie.

La o reuniune de luni, mai mulți acționari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eventualele procese din partea grupurilor de investitori.

„Poziția noastră fundamentală este că banca și-a îndeplinit obligația de informare”, a declarat noul președinte al Danske, Karsten Dybvad: „Ca atare, nu găsim niciun temei pentru procese sau pentru o înțelegere.”

Danske Bank nu a transmis comentarii imediate, când a fost contactată marți de Reuters.

În septembrie, directorul general al Danske Bank A/S, Thomas Borgen, a demisionat, după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari). În prezent, Danske este investigată în Danemarca, Estonia, Marea Britanie şi SUA pentru spălare de bani prin intermediul sucursale sale estoniene.