Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Johan Meyer: Fondul Proprietatea vrea să-și listeze pachetul de acțiuni la Hidroelectrica, pentru a ajuta piața de capital să atingă criteriile MSCI de promovare la statutul de piață emergentă

Fondul Proprietatea vrea să-și listeze pachetul de acțiuni la Hidroelectrica printr-un IPO pentru a ajuta piață de capital din România să atingă criteriile MSCI de promovare la statutul de piață emergentă, ne-a spus Johan Meyer, CEO Franklin Templeton România și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

“Listarea duală a companiei, atât la BVB, cât și pe o bursă internațională, va sprijini tranziția pieței locale de capital  la acest nou statut”, ne-a spus el.

 Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence va publica o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți din piața bursieră.

În total, România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.

***

Cum vedeți evoluția pieței de noastre de capital în ultimii doi ani?

Johan Meyer: În anii dinaintea crizei COVID-19, economia României a fost pe o tendință ascendentă, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a venitului pe cap de locuitor și la o scădere a ratei șomajului. Pandemia de COVID-19 a avut un impact puternic asupra economiei românești și pe piața de capital. Spre sfârșitul anului 2021, efectele cauzate de criza de sănătate au început să se diminueze considerabil, iar indicii Bursei de Valori București au avut o evoluție pozitivă. În 2021, indicele BET a crescut cu 33% față de sfârșitul anului 2020. Totodată, în 2021 au avut loc un număr de 23 de listari, ceea ce arată că tot mai mulți antreprenori văd Bursa ca o soluție pentru finanțarea afacerilor. Fondul Proprietatea a fost un susținător al dezvoltării pieței de capital și de aceea dorim să finalizăm listarea Hidroelectrica și Salrom la Bursa de Valori București anul viitor, crescând astfel numărul emitenților importanți listați pe piața principala și susținând dezvoltarea în continuare a pieței locale de capital.

Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Johan Meyer: În 2020, România a fost inclusă în categoria piețelor emergente secundare a FTSE Russell. Această promovare a reprezentat un pas important în dezvoltarea economică a țării noastre, oferind nenumărate oportunități pieței de capital din România prin creșterea interesului și deschiderii investitorilor internaționali față de aceasta. Promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI va poziționa România și mai vizibil pe harta investitorilor străini. Fondul Proprietatea vrea să-și listeze pachetul de acțiuni la Hidroelectrica printr-un IPO pentru a ajuta piață de capital din România să atingă criteriile MSCI de promovare la statutul de piață emergentă. Listarea duală a companiei, atât la BVB cât și pe o bursă internațională, va sprijini tranziția pieței locale de capital  la acest nou statut.

Ce eforturi considerați că mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital?

Johan Meyer: Factorii cheie care influențează creșterea și dezvoltarea unei piețe de capital sunt un cadru legal și de reglementare solid, un mediu macroeconomic bun, educația financiară a investitorilor și prezența crescută a investitorilor străini. La fel de importante sunt menținerea și implementarea corectă a legislației actuale privind guvernanța corporativă, în special pentru întreprinderile de stat. Guvernanța corporativă îmbunătățită poate crește vizibilitatea BVB în rândul investitorilor străini. În plus, piață de capital s-a digitalizat din ce în ce mai mult, deoarece investitorii cer viteze de execuție mai rapide și acces neîntrerupt la informații. Pandemia COVID-19 a accelerat procesul de digitalizare, iar piețele de capital vor continuă să evolueze și au nevoie să facă acest lucru într-un ritm alert pentru a păstra încrederea investitorilor.

Ovidiu Petru, ASF: Trecerea BVB la statutul de piață emergentă a avut un impact semnificativ asupra investitorilor, deoarece semnalează potențialul de creștere viitoare pentru piața de capital din România

Adrian Tănase, BVB: Avem anul acesta trei companii care îndeplinesc criteriile de capitalizare cerute de MSCI

Radu Hanga, BVB: Observăm perspective pozitive de obținere a statului de piață emergentă și din partea furnizorului de indici MSCI

Monica Ivan, BRK Financial Group: Ritmul includerilor în indicii FTSE va scădea

Ӧmer Tetik, Banca Transilvania: Funcționarea Contrapărții Centrale (CCP) ar aduce instrumente noi și siguranță mai mare în ceea ce privește tranzacționarea

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022