Update articol:

JP Morgan: BNR are spațiu suficient pentru scăderea dobânzii de politică monetară, pe fondul scăderii inflației și creșterii numărului de cazuri Covid; ne așteptăm la acțiune în acest sens înainte de sfârșitul anului

Banca Națională a României (BNR) are spațiu suficient pentru scăderea dobânzii de politică monetară, pe fondul reducerii inflației și creșterii numărului de cazuri Covid, arată un raport JP Morgan.

Analiștii arată: “BNR are mult spațiu pentru a-și reduce rata de politică monetară și, având în vedere creșterea cazurilor de COVID-19, ne așteptăm la acțiune în acest sens înainte de sfârșitul anului. Inflația generală rămâne cea mai scăzută dintre țările CE4 (Figura 2), în timp ce inflația de bază este a doua cea mai mică, după Ungaria (Figura 3).

Cu toate acestea, rata politicii monetare în România este de 1,50%, cea mai mare în regiune. Decalajul este deosebit de mare în raport cu Polonia, care a fost menționată în trecut de guvernatorul BNR ca reper pentru BNR. Rata reală a dobânzii de politică monetară a României, ex-post și bazată pe core, rămâne în continuare în teritoriu negativ, dar pare complet deconectat de restul Europei Centrale și de Est – vezi Figura 6 (sus). Având în vedere că inflația core este probabil să scadă, rata reală va deveni probabil mai puțin negativă fără reduceri ale ratei de politică monetară.
Răspunsul BNR la COVID-19 a fost cel mai modest din cauza riscurilor fiscale și politice. ”

JP Morgan prognozează o nouă scadere atât a inflației de bază, cât și a celei principale până în iunie-iulie anul viitor, cel mai mic nivel fiind estimat oentru martie, la 1,5% an pe an. Analistii estimeaza ca inflatia să crească ulterior, în 2021, prin ajustări fiscale, considerând că guvernul va trebui să crească accizele.

In august, BNR a redus dobânda de politică monetară la 1,5%, de la 1,75%, fiind a treia reducere din acest an după alte două tăieri, în mai și în martie.

Recent, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, spunea că România are un atu faţă de multe alte ţări din regiune, fiind loc pentru reducerea dobânzilor şi a rezervelor minime obligatorii: “România are un atu faţă de multe alte ţări din regiune. Mai este loc ca politica monetară să vină, să susţină din spate. Mai este loc ca dobânzile să scadă, mai este loc ca rezervele minime obligatorii să scadă, să injectăm lichiditate în economie. De acolo putem să mai dăm încă un impuls economiei – politica fiscală care merge, dar nu mai are la fel de mult loc, spaţiu, vor să fie împinse şi de politica monetară. În alte ţări din Uniunea Europeană deja dobânzile sunt la zero şi nu mai este loc sau sunt chiar negative. Aici mai este loc să coborâm dobânda şi să impulsionăm economia şi în perioada următoare”.

Analişti: Nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) este încă mare în România, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014