Update articol:

Jumătate din țările OCDE câștigă mai puțin acum decât înainte de pandemie (Statista)

Aproximativ jumătate din țările OCDE câștigă mai puțin acum decât înainte de pandemie, conform unui raport recent al OECD. 

Potrivit Statista, luând în considerare salariile orare reale – salarii ajustate în funcție de inflație – oamenii din Statele Unite, Canada, Japonia, Australia și multe țări europene au acum mai puțini bani la dispoziție decât acum aproximativ patru ani. Nu au fost publicate date pentru Turcia, Chile și Columbia.

În timp ce pandemia a cauzat probleme pentru unele industrii, altele au început să plătească mai mult lucrătorii, deoarece aceștia au ajuns să fie mai puțini din cauza tulburărilor provocate de Covid-19 în ceea ce privește ocuparea forței de muncă. După invadarea Ucrainei de către Rusia la începutul anului 2022, majoritatea lucrătorilor din întreaga lume au fost afectați în ceea ce privește salariile lor reale, deoarece inflația a fost foarte mare în multe țări, ceea ce a făcut ca majorarea prețurilor să depășească efectiv orice creștere salarială potențială.

Finlanda, Italia, Republica Cehă, Suedia și Noua Zeelandă au fost cele mai afectate de acest fenomen, conform OECD Employment Outlook 2024, salariile reale scăzând cu mai mult de 5%. Suedia a înregistrat cea mai mare scădere a salariilor, de 7,5%. Țara este cunoscută pentru salariile reale relativ scăzute în comparație cu nivelul său de trai ridicat – salariile sunt cu 11% mai mici decât în Danemarca vecină și cu 16-20% mai mici decât în Germania, Țările de Jos sau Norvegia. Sindicatele negociază majoritatea contractelor în țara care a pus accentul pe egalitate, însă, la fel ca în multe națiuni europene, negocierile colective au devenit mai controversate. În acest context, observatorii s-au referit chiar la un “deceniu pierdut” pentru salariile suedeze.

Statele Unite s-au descurcat mai bine decât alții, deoarece salariile reale au fost cu doar 0,8% mai mici în primul trimestru din 2024 decât în al patrulea trimestru din 2019. Vecina Canada a pierdut 2,4 % din salariul real pe oră în aproximativ aceeași perioadă, în timp ce pierderea a fost și mai severă în Australia, de 4,8 %. Universitatea din Sydney comentează că renunțarea la negocierea colectivă și scăderea producției au afectat locurile de muncă care obișnuiau să fie cele mai performante în ceea ce privește creșterea salariilor în țară.