Aproape 500 de milioane de atacuri de phishing au fost înregistrate în 2018, dublu faţă de anul anterior, iar mai mult de 44% dintre toate aceste tipuri de fraudă au vizat băncile, sistemele de plăţi şi magazinele online, relevă un raport publicat, vineri, de Kaspersky Lab.
Conform datelor centralizate de către experţi, în 2017, sistemul anti-phishing Kaspersky Lab a blocat 236 de milioane de atacuri de tip phishing.
“Phishing-ul este unul dintre cele mai flexibile tipuri de atacuri de “social engineering”, deoarece poate fi deghizat în mai multe moduri şi utilizat în scopuri diferite. Pentru a realiza o pagină de phishing, infractorii nu trebuie decât să creeze copia unui site popular sau care prezintă încredere, să atragă utilizatorii neatenţi pe site şi să-i păcălească pentru a-şi introduce informaţiile personale. Aceste informaţii includ de multe ori datele de identificare financiare, cum ar fi parolele contului bancar, detaliile cardului sau accesul la datele de autentificare pentru conturile de social media. Ar putea, de asemenea, să încerce să facă pe cineva să deschidă un fişier anexat la mail sau să dea click pe un link care apoi descarcă malware pe computerul lor. Consecinţele unor astfel de atacuri pot varia de la pierderi de bani, la compromiterea unei întregi reţele de companie. Atacurile de tip phishing, în special cele legate de link-uri infectate sau de fişiere anexate e-mail-urilor, reprezintă un vector popular de infecţie iniţială pentru atacurile direcţionate asupra organizaţiilor”, se arată în concluziile raportului “Spam and phishing in 2018”, citat de Agerpres.
Ţara cu cel mai mare procent de utilizatori atacaţi de phishing a rămas, şi în 2018, Brazilia, cu 28% dintre toţi utilizatorii afectaţi, în timp ce Portugalia, care se afla pe locul 7 acum un an, este pe locul al doilea, cu 23% dintre utilizatori, iar Australia a trecut de pe locul secund pe locul 3, cu 21% din total.
Raportul Kaspersky Lab arată, totodată, că, în 2018, cota spam-ului din traficul de e-mail a fost de 52,48%, în scădere cu 4,15% faţă de anul anterior, cea mai mare sursă de spam fiind China (11,69% din total).
Aproximativ trei sferturi (74,15%) dintre e-mailurile de spam au o dimensiune mai mică de 2 KB, iar spam-ul malware a fost detectat cel mai frecvent cu verdictul Win32.CVE-2017-11882.
Pe parcursul anului trecut, 18,32% dintre utilizatorii unici s-au confruntat cu un atac de tip phishing, notează specialiştii.