Update articol:

Liberalii ar putea valida miercuri propunerea de premier – trei-patru nume luate în calcul pentru această poziţie, unul fiind Nicolae Ciucă

guvern Sursa foto: facebook.com
  • PNL nu va putea păstra mai mult de 10-11 ministere din 18

  • Surse politice susțin că pe lista de posibili premieri, alături de Nicolae Ciucă, ar fi mai multe nume: Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, ministrul finanţelor  Florin Cîțu, ministrul Economiei Virgil Popescu, europarlamentarul Siegfried Mureşan, dar  și directorul SRI, Eduard Hellvig

 

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat că liberalii vor valida astăzi, într-o şedinţă a Biroului Politic Naţional (BPN), propunerea de premier.

“Mâine (n.r. astăzi) discutăm (n.r. – propunerile de premier). Vom valida seara, probabil în BPN în jurul orei 19,00 sau 20,00, după ce la prânz vom sta de vorbă pe propuneri. (…) Toate numele sunt membri PNL, au fost membri PNL, vor fi membri PNL”, a declarat Rareş Bogdan, la sediul partidului.

El a spus că Nicolae Ciucă, premierul interimar, este unul dintre cele trei-patru nume luate în calcul pentru poziţia de premier.

Favoritul lui Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru este actualul interimar de la Palatul Victoria, Nicolae Ciucă.

Surse politice susțin că pe lista de posibili premieri ar fi mai multe nume, printre care cel al lui Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, ministrul finanţelor  Florin Cîțu, ministrul Economiei Virgil Popescu, europarlamentarul Siegfried Mureşan, dar  și directorul SRI, Eduard Hellvig, dar despre acesta din urmă, Rareș Bogdan a declarat marți seara, după o altă ședință a PNL, că va rămâne „acolo unde este”.

“Eduard Hellvig a reuşit o performanţă uluitoare, a dus independenţa SRI într-o zonă reală. Cred că are un mandat extrem de performant, a avut un rol-cheie în reformarea celui mai mare serviciu de informaţii din România. Faptul că a reuşit să scoată orice influenţă, a oricărei Direcţii de intelligence (informaţii, n.r.) din zona de Justiţie îl va pune pe locul său în istorie. Face o treabă foarte bună, de ce vreţi să-l luaţi de acolo?”, i-a ironizat Rareş Bogdan pe ziariştii care au evocat numele şefului SRI.

“Preşedintele (…) are ultimul cuvânt. Noi vom face propunerile şi domnia sa va alege, pentru că (viitorul premier – n.r.) va trebui să fie într-un parteneriat cu domnia sa şi, de asemenea, într-un parteneriat asumat cu PNL şi într-o colaborare permanentă cu USR PLUS şi UDMR”, a mai precizat Rareş Bogdan.

Se pare că nu toți liderii PNL sunt încântați de ideea de a avea în fruntea guvernului un militar, fie el și în rezervă, aşa cum este Nicolae Ciucă.

Rareş Bogdan a susţinut că nu au existat discuţii despre ministere sau vicepremieri.

“Nu am discutat chestiuni legate de portofolii, ci de ce urmează să implementăm şi calendar. (…) Nu am discutat absolut deloc despre cine rămâne din actuala echipă, despre cine intră în noua echipă. Discutăm în următoarele zile”, a spus el, citat de Agerpres.

Europarlamentarul PNL a mai estimat că, în cadrul viitoarei coaliţii cu USRPLUS şi UDMR, liberalii vor deţine 10-11 posturi de ministru din 18.

Potrivit lui Rareş Bogdan, ministerele importante sunt Apărarea, Externele, Justiţia, Finanţele, Fondurile Europene, Transporturile, Economia, Agricultura, Cultura, Educaţia şi Sănătatea.
“Dacă ar fi după mine, aş păstra toate ministerele. Dar nu se poate, trebuie să ţinem cont de ponderea rezultată în urma alegerilor şi PNL nu va putea păstra mai mult de 10-11 ministere din 18.

Alianța USR PLUS va cere în negocierile cu PNL și UDMR pentru formarea viitorului guvern un minister avizator, adică fie Ministerul Finanțelor, fie Ministerul Justiției, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Și Ministerul Sănătății ar fi o miză pentru USR PLUS, potrivit surselor citate de G4Media.ro. De asemenea, USR PLUS va cere și o reorganizarea din temelii a Ministerului Fondurilor Europene, mergând până la desființarea sa și mutarea atribuțiilor la cancelaria premierului.

Prim-vicepreşedintele PNL a menţionat că PNL şi-ar dori ca noul Guvern să fie votat de Parlament pe 23 decembrie.

“Va fi o coaliţie de 244 – 245 de parlamentari, plus, ne bazăm şi pe cei 16 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. (…) Am dori ca pe 21 noul Parlament să fie învestit, urmând ca până în Ajunul Crăciunului, până în 23 să fie audiat (…), în 22 – constituirea noilor comisii parlamentare, 16 la Cameră şi 15 la Senat, şi după aceea să urmeze audierea miniştrilor iar pe 23 să fie votul în Parlament”, a detaliat Rareş Bogdan.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (02/08/2021)

Indicatori operationali cheie preliminari S1 2021

BANCA COMERCIALA ROMANA - OB. 2026 (BCR26) (02/08/2021)

Comunicat - Rezultate financiare S1 2021

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (02/08/2021)

Amendament la Documentul de informare publicat in raportul curent din 17.08.2020

DAFORA SA (DAFR) (02/08/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017-Sem.I 2021