Update articol:

Ministerul Energiei: Riscul pierderii în instanță a proceselor cu șefii companiilor de stat care vor fi demiși, deși se află în contract, se diminuează considerabil, odată cu schimbarea legii 

Pe cererea de plată 3 din PNRR reţinerea este de 290 de milioane de euro, din cauza jalonului pe guvernanţa corporativă, potrivit ministrului energiei Sebastian Burduja. Guvernul a fost avertizat, anul trecut, de către Comisia Europeană, că nu sunt îndeplinite jaloanele din PNRR legate de numirea șefilor la companiile de stat, din energie și transporturi. Atât ministrul energiei Sebastian Burduja, cât și fostul ministru Virgil Popescu au susținut numirile făcute la companiile de stat din energie au respectat rigorile impuse de Ordonanţa 109. Dar Comisia a transmis că nu au fost respectate anumite reguli şi că aceste numiri au fost politizate.

Pentru a putea debloca fondurile din PNRR, Guvernul a aprobat, recent, o ordonanță pentru a-i demite mai ușor pe șefii din companiile din transporturi și energie. Astfel, autoritatea publică tutelară poate înceta înainte de termen, din cauze neimputabile, contractele de mandat ale membrilor consiliului de administrație/respectiv consiliului de supraveghere, în vederea îndeplinirii jaloanelor sau țintelor stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest caz, remunerațiile compensatorii/daunele interese stabilite contractual pentru revocarea fără justă cauză sau intempestivă prevăzute în aceste contracte de mandat se reduc de drept la valoarea de maxim 6 remunerații.

Referitor la această speță, Ministerul Energiei ne-a transmis răspunsul la următoarele întrebări:   

  1. Câte persoane sunt în situația revocării? Ordonanța se aplică demnitarilor/angajaților din Minister sau si altor persoane?

Răspuns: Prevederile art.III, pct.2, alin (31) din O.U.G. nr. 4/2025 se aplică membrilor Consiliilor de Administrație sau de Supravegere, indiferent de statutul sau funcția deținută de persoanele respective.

2. Care sunt companiile cu persoane aflate în această situație?

Răspuns: Convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) a fost transmisă unui număr de 8 companii, dintre care cinci sunt companii listate, iar celelalte trei sunt: MIDIA GREEN ENEGY S.A., ELECTROCENTRALE CRAIOVA S.A, COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A.  

3. Câți salariați ai Ministerului Energiei sunt în acest moment angajați în companiile din sector?

Răspuns: Presupunând că faceți referire la calitatea de membru al Consiliilor de Adminstrație, vă informăm că, în prezent, un singur funcționar public deține și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al unei intreprinderi publice aflată în Jalonul 121.

4. Având în vedere că numirile s-au făcut legal (dar nu conform PNRR), care este riscul pierderii în instanță a proceselor pe care acești oameni le-ar putea intenta, în condițiile contractelor actuale semnate (vezi exemplul Transelectrica)?

Răspuns: Luând în considerare modificarea legislativă, respectiv „Autoritatea publică tutelară poate înceta înainte de termen, din cauze neimputabile, contractele de mandat ale membrilor consiliului de administraţie, respectiv ai consiliului de supraveghere, în vederea îndeplinirii jaloanelor sau ţintelor stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. În acest caz, remuneraţiile compensatorii stabilite contractual pentru revocarea fără justă cauză sau intempestivă prevăzute în aceste contracte de mandat se reduc de drept la valoarea de maximum 6 remuneraţii“, considerăm că riscul se diminuează considerabil.

…………..

Ordonanţa publicată în Monitorul Oficial prevede:

Autoritatea publică tutelară poate mandata reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor la societăți și consiliul de administrație al regiilor autonome, ca în cazul operatorilor economici care aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare, să poată prevedea în bugetele de venituri și cheltuieli anuale acordarea a cel mult 12 salarii/indemnizații cu titlu de plată compensatorie în cazul concedierilor colective/disponibilizărilor salariaților.

Autoritatea publică tutelară poate mandata reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor la societăți și în consiliul de administrație la regii autonome, ca în cazul operatorilor economici care aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2013, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare, să poată prevedea în bugetele de venituri și cheltuieli anuale acordarea de bonusuri, prime, plăți compensatorii, gratificații sau orice alte drepturi de natură salarială pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionării la nivelul de maximum un salariu.

Autoritatea publică tutelară poate înceta înainte de termen, din cauze neimputabile, contractele de mandat ale membrilor consiliului de administrație, respectiv ai consiliului de supraveghere, în vederea îndeplinirii jaloanelor sau țintelor stabilite în Planul național de redresare și reziliență al României. În acest caz, remunerațiile compensatorii stabilite contractual pentru revocarea fără justă cauză sau intempestivă prevăzute în aceste contracte de mandat se reduc de drept la valoarea de maximum 6 remunerații.”

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA