Update articol:

Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe pieţele externe

Sursa Pixabay
Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro, printr-o emisiune de bonduri, pe pieţele externe, in doua tranşe, una cu scadenţa pe 12 ani, iar cealaltă pe 30 de ani.
 
Dobândă a fost de aproximativ 2% pentru împrumuturile pe 12 ani şi 3,5% pentru cele pe 30 de ani, potrivit economica.net. Investitorii au suprasubscris oferta Finantelor de peste patru ori.
Aranjorii emisiunii sunt BNP Paribas, Citi, RBI, SocGen și Unicredit.

În 2019 statul român s-a împrumutat în euro de pe pieţele externe de mai multe ori, recordul fiind stabilit în martie la suma aproximativ egală cu cea contractată în emisiunea de marți de 3 miliarde de euro.
 
Necesarul de finanţare al guvernului în 2020 se ridică la 86,9 miliarde lei, ca urmare a nivelului estimat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (circa 40,6 miliarde lei), precum şi a volumului datoriei de refinanţat în acest an, în sumă de 46,3 miliarde lei.
 
Din suma totală estimată, Ministerul Finanțelor vrea să atragă de pe pieţele financiare externe circa 6 miliarde euro prin emiterea de euroobligaţiuni, operaţiuni de răscumpărare anticipată şi preschimbare parţială a unor serii de euroobligaţiuni existente, plasamente private, precum şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţii financiare internaţionale.
 
Deficitul bugetar de 3,6% din PIB din acest an urmează să fie finanţat în proporţie de cca 55% de pe piaţa internă şi cca 45% de pe piaţa externă.