Update articol:

Ministrul de externe taiwanez: China se pregătește de invadarea Taiwanului

Joseph Wu Joseph Wu/ Sursa foto 中華民國外交部 - https://ws.mofa.gov.tw/001/Upload/OldFile/Sites/UrlLink/1ffa8cb4-8755-4568-bc15-ed7e4df24894.jpg

Ministrul de externe al Taiwanului a declarat, marți, că exercițiile militare chineze desfășurate fără oprire în jurul insulei de la vizita lui Nancy Pelosi până acum au ca scop invadarea țării, relatează Reuters, potrivit digi24.ro.

„China a folosit aceste exerciții pentru a pregăti invadarea Taiwanului”, a declarat Joseph Wu, îndemnând comunitatea internațională să sprijine apărarea „păcii și stabilității de-a lungul strâmtorii Taiwan”.

Joseph Wu a mai spus și că Taiwanul nu se va lăsa intimidat de exerciții pe care China le desfășoară neîncetat de aproape o săptămână în jurul insulei, uneori chiar încălcând linia mediană a strâmtorii.

„Ei desfășoară exerciții militare la scară largă, lansări de rachete și atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare și de coerciție economică într-o încercare de a prăbuși moralul populației din Taiwan”, a adăugat diplomatul.

Wu a făcut declarațiile în contextul tot mai tensionat rezultat după vizita șefei Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. În urma acestei vizite, pe care China a considerat-o un afront la suveranitatea sa, armata chineză a început exerciții ample și agresive în jurul Taiwanului la care nu a renunțat nici după duminică, ziua în care fuseseră programate să se încheie.

Comandamentul Estic al trupelor chineze a anunțat, luni, că va continua cu noi exerciții de asalt maritim și anti-submarin.

După vizita lui Pelosi, China a închis, de asemenea, multe dintre canalele de comunicații cu Statele Unite, inclusiv discuții pe tema schimbărilor climatice.

China nu a exclus niciodată preluarea Taiwanului prin forță, iar luni, șeful diplomației chineze, Wang Wenbin, a spus că armata chineză a desfășurat „exerciții militare normale în apele noastre, într-un mod deschis, transparent și profesionist” și a adăugat că „Taiwanul face parte din China”.