Update articol:

Noi norme UE contra spălării banilor și finanțării terorismului

Statele membre au ca termen-limită pentru armonizarea legislației naționale data de 10 ianuarie 2020

Cea de-a cincea Directivă privind combaterea spălării banilor a intrat în vigoare luni, 9 iulie, odată cu publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE. Propuse de Comisia Europeană în iulie 2016, noile norme aduc mai multă transparență în ce privește adevărații proprietari ai unei companii și totodată gestionează riscurile legate de finanțarea terorismului.
Noile norme presupun, printre altele: cerințe mai stricte în ceea ce privește transparența, inclusiv acces public total la registrele de proprietate ale companiilor, o mai mare transparență a celor privind trusturile și interconectarea acestora; limitarea utilizării plăților anonime prin intermediul cartelelor preplătite, ce includ și platformele de schimb pentru monede virtuale, potrivit normelor de combatere a spălării banilor; cerințe extinse de verificare a clienților; controale mai stricte în ce privește țările terțe cu risc ridicat, precum și puteri sporite pentru unitățile naționale de informații financiare și o mai strânsă cooperare a acestora; cooperare și schimburi de informații sporite între autoritățile din domeniul combaterii spălării banilor și prudențial, inclusiv cu Banca Centrală Europeană (BCE).
Comisarul european Věra Jourová, responsabil pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: “Am realizat încă un pas important în direcția consolidării cadrului legislativ pentru combaterea finanțării terorismului și a infracțiunilor financiare. Cea de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor va crește gradul de eficiență în domeniu. Trebuie să eliminăm toate lacunele din legislație, deoarece cele existente într-un stat membru le vor afecta pe toate celelalte. Îndemn statele membre să-și respecte angajamentele și să-și actualizeze normele naționale cât mai curând posibil.”
Statele membre au ca termen-limită pentru armonizarea legislației naționale data de 10 ianuarie 2020.
În plus, în luna mai 2018, Comisia Europeană a invitat autoritățile europene de supervizare (Banca Centrală Europeană, Autoritatea Bancară Europeană, Autoritatea Europeană pentru Asigurări și pensii Ocupaționale, Autoritatea Europeană pentru Piețe și Valori Mobiliare) să participe la un grup de lucru comun având ca scop îmbunătățirea coordonării în practică a activităților de monitorizare a combaterii spălării banilor din instituțiile financiare. Activitatea grupului este în plină desfășurare, iar un prim schimb de opinii cu statele membre este prevăzut pentru luna septembrie.
Comisia Juncker a inclus combaterea spălării banilor și finanțării terorismului între prioritățile sale. Propunerea de directivă a fost prima inițiativă din Planul de acțiune de accelerare a combaterii finanțării terorismului, ca răspuns la atacurile teroriste, precum și de creștere a transparenței fiscale și de evitare a abuzurilor în domeniul impozitării, în urma dezvăluirilor din scandalul „Panama Papers”.

BVBStiri BVB

COMPA S. A. (CMP) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

CONPET SA (COTE) (25/02/2021)

Procedura recrutare Director General

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (25/02/2021)

Disponibilitate raport preliminar 2020

BRK WTI Turbo Short 63.5 (BKWTITS4) (25/02/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 25 si 26 Februarie 2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (25/02/2021)

Disponibilitate Raport Anual Preliminar 2020