Update articol:

Oficialii OPEC cred că o posibilă interdicție a Uniunii Europene asupra petrolului din Rusia ar dăuna consumatorilor – Reuters

OPEC

Oficialii OPEC cred că o posibilă interdicție a Uniunii Europene asupra petrolului din Rusia ar dăuna consumatorilor, iar grupul și-a transmis îngrijorările la Bruxelles, au declarat surse OPEC, citate de Reuters.

Membrii majori OPEC, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au încercat să navigheze pe o cale neutră între Occident și Moscova, în timp ce OPEC+, o grupare care include Rusia, a evitat problema Ucrainei în reuniunile sale de politică.

UE, care se bazează în mare măsură pe țițeiul rusesc, a impus deja sancțiuni dure Rusiei, inclusiv înghețarea activelor băncii sale centrale. UE a discutat dacă și cum să pună sancțiuni asupra industriei energetice a Rusiei.

Oficialii OPEC, inclusiv secretarul general Mohammad Barkindo, s-au întâlnit cu comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, pe 16 martie, pentru a discuta despre „vremurile extraordinare” pentru piața energiei, a declarat Simson pe Twitter.

Una dintre sursele OPEC a spus că preocupările grupului au fost spuse UE. „Sunt foarte bine informați”, a spus sursa, refuzând să fie identificată.

Solicitat pentru comentarii cu privire la întâlnirea din 16 martie, un oficial al UE a spus: „OPEC și-a prezentat analiza asupra situației pieței petroliere și ne-a informat despre planurile lor în ceea ce privește producția de petrol”.

„Așa cum am spus în mod constant, nimic nu este exclus în ceea ce privește viitoarele sancțiuni”, a spus oficialul UE.

Sediul OPEC din Viena nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Prețurile petrolului au crescut la cele mai înalte niveluri din 2008 din cauza preocupărilor legate de aprovizionare apărute în urma evenimentelor din Ucraina, crescând prețurile la carburanți pentru consumatorii care se confruntau deja cu o inflație mai mare pe măsură ce economiile își revin după pandemia de COVID-19.

Rusia este un aliat al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și coprezidează grupul de producători OPEC+, care din 2017 cooperează cu privire la furnizarea de petrol pentru a susține piețele petroliere.

În timp ce Statele Unite și Marea Britanie au vizat petrolul rusesc, aceasta este o alegere dezbinatoare pentru UE, care se bazează pe Rusia pentru 40% din gazul său.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022