Update articol:

Petrom: Faptul ca autoritățile iau în considerare modificarea legislației pentru petrol și gaze este un important pas înainte

Gazele din Marea Neagră reprezintă o necesitate și o mare oportunitate pentru România, au transmis oficialii OMV Petrom, adăugand că faptul că autoritățile iau în considerare modificarea legislației pentru petrol și gaze este un important pas înainte.

Reacția vine după ce Ministerul Energiei a lansat în dezbatere un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și Legii Petrolului nr. 238/2004 (Proiect Lege).

Reprezentanții Petrom au mai transmis: „Dezvoltarea proiectelor offshore va oferi siguranță în aprovizionarea cu gaze a României, va contribui la creșterea veniturilor la bugetul de stat, va genera investiții și locuri de muncă. În ultimul an, am arătat în mod constant care sunt premisele necesare pentru astfel de proiecte majore, cu riscuri investiționale mari. Acestea sunt: stabilitate fiscală, cadru competitiv, o piață de gaze liberalizată și dezvoltarea infrastructurii de gaze.
Faptul că autoritățile iau în considerare modificarea legislației pentru petrol și gaze este un important pas înainte. Redeschiderea dialogului pe un subiect fundamental pentru România este binevenită.”

Ministerul Energiei propune mărirea nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 100 lei/MWh, eliminarea obligațiilor de tranzactionare pe pietele centralizate din Romania pe termen mediu și lung pentru a avea asigurată piața de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore, eliminarea utilizării prețului de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare pentru a pune în acord Legea offshore cu principiile fiscalității din Romania.

Ministerul Energiei propune relaxarea regimului fiscal pentru proiectele petroliere offshore, în vederea continuării investițiilor în Marea Neagră