Marian Murguleț, CEO și acționar majoritar TRENCADIS CORP, atrage atenția asupra unui articol publicat de Politico, potrivit căruia o firmă germană a livrat tehnologie restricționată către Rusia, după intrarea în vigoare a sancțiunilor UE. “Situația ridică un semnal de alarmă despre cât de ușor pot fi ocolite barierele legislative în lipsa unui mecanism de control riguros și despre nevoia unui cadru de conformitate adaptat contextului actual”, potrivit lui Marian Murguleț.
Acesta a scris: “Caz interesant în relația tehnologie–geopolitică: Kontron și sancțiunile europene. Un articol recent din Politico atrage atenția asupra unei situații neobișnuite: echipamente de supraveghere dezvoltate de subsidiara slovenă a companiei germane Kontron au ajuns, în mod repetat, în Rusia – în plin regim de sancțiuni impuse de UE.
Potrivit companiei, livrările au fost conforme cu legislația la momentul respectiv și ar fi fost parte din contracte anterioare aprobate oficial. Un caz clasic de „totul în regulă pe hârtie” – chiar dacă destinația finală ridică întrebări serioase.
Situația ridică un semnal de alarmă despre cât de ușor pot fi ocolite barierele legislative în lipsa unui mecanism de control riguros și despre nevoia unui cadru de conformitate adaptat contextului actual.
Interesant este că instituțiile de forță de la noi nu doar că nu întreprind verificările minim necesare pe astfel de subiecte, dar includ planificat (nu mereu la vedere) astfel de jucători în licitații majore (cu ofertant unic!!) din zona de intelligence.
Din nou pare că declarativ iubim Vestul, dar cu metode și mijloace specifice Estului”.
Politico: O firmă germană a livrat tehnologie restricționată către Rusia — după intrarea în vigoare a sancțiunilor UE
O companie de tehnologie cu sediul în Germania a reușit să exporte tehnologie restricționată către Rusia chiar și după ce Uniunea Europeană a impus o nouă rundă de sancțiuni regimului lui Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei, potrivit Politico.
O anchetă realizată de POLITICO a descoperit că Kontron — care are operațiuni în UE, Marea Britanie și America — a folosit filiala sa din Slovenia pentru a exporta tehnologie sensibilă de telecomunicații în valoare de peste 3,5 milioane de euro către filiala sa din Rusia la sfârșitul anului 2023.
Acest lucru s-a întâmplat în ciuda mai multor valuri de sancțiuni impuse de UE în 2023, inclusiv a 11-a rundă din iunie acelui an, care viza restricționarea exporturilor de tehnologie avansată și cu dublă utilizare către Rusia.
Registrele de export analizate de POLITICO arată că, între iulie și noiembrie 2023, la câteva luni după intrarea în vigoare a sancțiunilor din iunie, au fost expediate 11 transporturi de la filiala slovenă a Kontron, Kontron d.o.o, către filiala sa rusă, Iskra Technologies.
Tehnologia exportată includea un produs cu dublă utilizare care poate monitoriza și intercepta traficul de comunicații, cunoscut sub numele de SI3000.
Compania a declarat că transporturile, care includeau produse de înaltă tehnologie și cu dublă utilizare interzise în temeiul sancțiunilor UE după invazia Rusiei în Ucraina, erau comenzi existente permise datorită licențelor de export acordate de guvernul sloven. Compania a afirmat că a oprit toate transporturile noi după noul val de sancțiuni din iunie 2023.
„După punerea în aplicare a celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni (23 iunie), am încetat exportul de orice produse noi și am livrat numai exporturile deja aprobate, în conformitate cu licențele de export eliberate, în conformitate cu sancțiunile UE în vigoare”, se arată într-o declarație emisă de companie.
Sancțiunile UE privind tehnologiile cu dublă utilizare se aplică tuturor contractelor noi și actuale, chiar dacă acestea au fost semnate înainte de intrarea în vigoare a unui set de sancțiuni. Acestea includ însă unele excepții, analizate de la caz la caz, pentru tehnologiile cibernetice, de urgență și medicale, companiile trebuind să obțină permisiunea statului membru UE în care au sediul pentru a onora aceste comenzi. Nici Comisia Europeană, nici Autoritatea Vamală Centrală a Germaniei nu au indicat că este în curs sau va fi demarată o anchetă privind Kontron.