Polonia intenţionează să realizeze o fuziune a celor trei companii de utilităţi – PGE, Enea şi Tauron – în două grupuri, ca parte a unei reforme planificate a industriei cărbunelui, a anunţat luni vicepremierul Jasek Sasin, într-un interviu acordat publicaţiei Dziennik Gazeta Prawna (DGP), transmite Reuters.
Cele două noi grupuri vor include operaţiunile pe bază de cărbune şi cele care nu sunt pe bază de cărbune ale celor trei companii de utilităţi, a explicat Sasin.
Polonia își generează cea mai mare parte a energiei electrice din cărbune și a fost singurul membru al Uniunii Europene care a refuzat să promită neutralitatea carbonului până în 2050. Cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est se bazează pe cărbune pentru 88% din producţia sa de electricitate şi vrea să reducă acest procent în următorii ani, deoarece nu mai este rentabilă exploatarea minelor.
Partidul de la conducerea ţării (PiS) a preluat puterea în 2015, datorită, în mare parte, prin promisiuni de susținere a cărbunelui, dar de atunci a închis o serie de mine și a încurajat investițiile în energie solară.
„Cu toții suntem surprinși de ritmul schimbărilor politicii climatice … Astăzi trebuie să reevaluăm câteva comentarii din cauza a ceea ce se întâmplă în jurul nostru”, a spus Sasin. El a adăugat că centralele poloneze vor înceta probabil arderea cărbunelui în 2050 sau 2060.
“Planul nostru este să creăm două entităţi de la cele trei grupuri energetice – Tauron, PGE şi Enea. Unul va include operaţiunile pe bază de cărbune şi altul cele care nu sunt pe bază de cărbune. Ne consultăm în această privinţă cu Comisia Europeană”, a explicat Sasin.
Polonia intenționa, săptămâna trecută, să anunțe reduceri masive la cel mai mare producător de cărbune PGG, prin închiderea a două mine și reducerea producției. PGG, a început săptămâna trecută discuţii cu sindicatele în legătură cu reducerea salariilor şi închiderea unor mine, măsuri menite să ajute compania să depăşească efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Agenţia poloneză de presă PAP a informat că PGG ar putea închide minele Ruda şi Wujek, care au în total 7.700 de angajaţi şi produc anual peste cinci milioane de tone de cărbune. Compania de stat PGG are 40.000 de angajaţi şi produce anual aproximativ 30 de milioane tone de cărbune.
PAP a precizat că şeful PGG, Tomasz Rogala, a declarat înainte de începerea discuţiilor cu sindicatele că se aşteaptă ca acestea să fie “foarte, foarte dificile”, în timp ce liderul de sindicat Dominik Kolorz a afirmat că “acest plan este dement” şi a avertizat că vor urma mişcări de protest. Niciuna dintre părţi nu a putut fi contactată de Reuters pentru comentarii.
PGG este afectată de reducerea cererii pentru cărbune, de preţurile mai scăzute şi de creşterea numărului de infecţii, care a dus în iunie la închiderea temporară a unor mine.
În prezent, autorităţile de la Varşovia iau măsuri pentru reducerea dependenţei de gazele ruseşti, prin extinderea terminalului de import al gazelor naturale (LNG) de la Swinoujscie, pe ţărmul Mării Baltice, şi prin construirea unui gazoduct spre Norvegia.