Update articol:

Pompeo confirmă că s-a aflat pe fir în timpul discuţiei telefonice Trump-Zelenski

Sursa foto: Twitter

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a confirmat miercuri că s-a aflat pe fir în timpul controversatei discuţii telefonice pe care preşedintele Donald Trump a purtat-o cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski, şeful diplomaţiei de la Washington explicând că a fost vorba despre o conversaţie legitimă care s-a axat pe priorităţile de politică ale Statelor Unite, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În urma sesizării formulate de un lansator de alertă, democraţii au deschis o anchetă cu privire la cererea lui Trump către Zelenski, în cursul discuţiei telefonice de pe 25 iulie, de a-l investiga pe fostul vicepreşedinte american Joe Biden.

‘Am fost pe fir’, le-a declarat Pompeo reporterilor, în timpul unei vizite în Italia.

Potrivit secretarului de stat, comentariile lui Trump au fost făcute în contextul politicii prin care Statele Unite urmăresc combatarea corupţiei în fostul stat sovietic, stimularea economiei sale şi ‘anihilarea ameninţării pe care o prezintă Rusia aici, în Ucraina’.

‘Ştiu exact care este politica americană cu privire la Ucraina, este remarcabil de consecventă. Vom continua să impulsionăm acest set de rezultate’, a adăugat el.

Marţi, şeful diplomaţiei americane a obiectat faţă de intenţia Camerei Reprezentanţilor de a obţine depoziţii din partea a cinci actuali sau foşti oficiali ai Departamentului de Stat, în cadrul anchetei conduse de democraţi în vederea demiterii preşedintelui, Pompeo acuzându-i pe aceştia de hărţuire şi intimidare.

Întrebat despre îngrijorările sale, Pompeo a afirmat că angajaţi ai Departamentului de Stat au fost contactaţi în mod direct de congresmeni sau de membri ai personalului acestora, spunându-li-se să nu discute cu consilierii juridici ai Departamentului.

‘Faptele la care noi am obiectat au fost cererile care încalcă profund principiile fudamentale ale separaţiei puterilor’, a afirmat Mike Pompeo.

‘Există prerogative constituţionale importante conform cărora ramura executivă trebuie să fie prezentă pentru ca să putem proteja informaţii importante, aşa încât partenerii noştri (..) să aibă încredere că informaţiile pe care le furnizează Departamentului de Stat vor continua să fie protejate’, a mai spus el.

De partea cealaltă, şefii a trei comisii din Camera Reprezentanţilor l-au acuzat pe Mike Pompeo de conduită ilegală prin intimidarea martorilor.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (28/05/2020)

Notificare praguri detineri/vot peste si sub 5%

CEMACON SA (CEON) (28/05/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/05/2020)

Declaratie detineri la emitentul SIF 1

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/05/2020)

Hotarare CA - Fuziunea de principiu a companiilor de distributie din Grup