Update articol:

Portus Network își propune să revoluționeze piața de tranzacționare a datelor destinate smart contracts din blockchain

Răzvan-Alexandru RADU, Fondator & CEO Portus

Portus Network Limited, o companie inființată de curând in Malta de un român, Răzvan-Alexandru RADU, țintește la o piață de 11 miliarde de dolari/an prin lansarea unui API Gateway revoluționar ce va permite conectarea directă a Producătorilor de API cu Consumatorii de API din blockchain, eliminând intermediarii care în prezent monopolizează piața.

Aproximativ 90% din blockchain-urile existente suportă smart contracts (contracte inteligente) care nu sunt altceva decât colecții de cod (funcțiile sale) și date (starea sa) și nu sunt controlate de un utilizator, ci sunt implementate în rețea și funcționează conform programării. Conturile de utilizator pot apoi interacționa cu un contract inteligent prin trimiterea de tranzacții care execută o funcție definită în contractul inteligent. Contractele inteligente pot defini reguli, cum ar fi un contract regulat, și le pot aplica automat prin intermediul codului.

Cu toate că posibilitățile smart contracts sunt vaste, acestea au totuși unele limite, în sensul că singure nu pot obține informații despre evenimentele din „lumea reală”, deoarece nu pot trimite cereri HTTP. Această limitare este prin design, deoarece bazarea pe informații externe ar putea periclita consensul, care este important pentru securitate și descentralizare[1]. Astfel, a apărut conceptul de Data Oracle, etimologia ducând la mitologia greacă, unde Oracolul din Delphi era conexiunea dintre lumea reală și cea mitică.

Prin lansarea propriului API Gateway, Portus Network pune la dispoziție tuturor utilizatorilor de smart contracts din blockchain posibilitatea de a importa în mod direct, fără intermediari, date din lumea reală, declanșatori, crescând exponențial posibilitățile acestui tip de contracte și eliminând limitele actuale. Practic, pe lângă inovația tehnică fondatorul Portus Network, pretinde că a reușit să transforme în realitate ideea utopică de eliminare a intermediarului dintr-o tranzacție de astfel de declanșatori, singura condiție de a beneficia de această facilitate fiind utilizarea tokeni virtuali emiși de companie.

Echipa Portus Network, formată din specialiști din zona de business, specialiști din zona de cercetare (CERN, MIT), dezvoltatori software, lucrează de câțiva ani la dezvoltarea Portkey, denumirea API Gateway-ului, și chiar au lansat o versiune 100% funcțională pe website-ul companiei împreună cu documentație și tutoriale despre cum se folosește.

Cu o piață preconizată pentru anul 2027 de peste 360 miliarde dolari[2], Portus Network are șansa de a deveni următorul Unicorn lansat de români. Decizia echipei de a lansa compania in Malta s-a bazat pe faptul că mica țară din Marea Mediterană este singura membră UE care și-a pus la punct legislația crypto. Portus Network Limited are deja clasificat proiectul ca “VFA” (Virtual Financial Asset), iar în curând se vor înregistra la MFSA, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Malta care are în atribuții supravegherea proiectelor crypto. După înregistrarea proiectului, tokenii vor fi gestionați de un custode special desemnat, statutul companiei devenind unul similar cu al oricarei institutii financiare legitime.

Răzvan-Alexandru RADU, Fondator & CEO Portus, a declarat: “Tehnologia Blockchain este relativ nouă, iar în următorii ani se va îmbunătăți continuu. Echipa Portus Network lucrează deja de câțiva ani la îmbunătățirea modului de comunicare a blockchain-urilor cu lumea reală. Prin API Gateway-ul lansat vom reuşi să extindem posibilitățile contractelor inteligente care acum sunt destul de limitate. De exemplu, in viitor am putea avea contracte inteligente care s-ar executa in funcție de hotărârile judecătorești, descentralizându-se in acest fel domeniul executărilor judecătorești sau chiar al asigurărilor. Fără onorarii suplimentare, fără birocrație, Portkey ar crea posibilitatea importului de date din lumea reală și ar declanșa executarea de smart contracts”.

Link-uri relevante:

https://finance.yahoo.com/news/portus-network-data-oracle-revolutionize-152300034.html

https://www.marketwatch.com/press-release/portus-network-takes-aim-at-cost-heavy-api-dapp-market-2021-07-15

https://www.benzinga.com/node/22000803

[1] https://ethereum.org/ro/developers/docs/smart-contracts/

[2] https://www.emergenresearch.com/press-release/global-dapps-market

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2022)

Hotarari AGA E - 28.11.2022

AAGES S.A. (AAG) (29/11/2022)

Hotarari CA din 29.11.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (29/11/2022)

Prelungirea Contractului de mandat Director Financiar

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (29/11/2022)

Notificare Estinvest - indice de alocare pentru oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX