Update articol:

Președintele Fed Jerome Powell se declară „foarte îngrijorat” de creșterea datoriei SUA

*Datoria totală din S.U.A. este de aproximativ 21,9 trilioane de dolari, dintre care 16 trilioane de dolari sunt datorate de public
* Deficitul anual al SUA este acum estimat a fi mai mare de 1 trilion de dolari

Președintele Federal Reserve Jerome Powell este îngrijorat de nivelul umflat al datoriei Statelor Unite.

„Sunt foarte îngrijorat legat de asta (n.n. datorie)”, a spus Powell la The Economic Club din Washington, D.C. „Din punctul de vedere al Fed, ne uităm cu adevărat la lungimea ciclului economic: acesta este cadrul nostru de referință. Nesustenabilitatea fiscală pe termen lung a guvernului federal american nu este ceva relevant pentru deciziile noastre de politică  monetară pe termen mediu”, a spus el, potrivit CNBC.

Cu toate acestea, „este o problemă pe termen lung cu care va trebui să ne confruntăm definitiv și, în cele din urmă, ne vom confrunta”, a adăugat el.

Comentariile șefului Fed au avut loc în contextul în care deficitul anual din S.U.A. a atins noi vârfuri, de peste 1 trilion de dolari, mulți economiști fiind îngrijorați că acest lucru ar putea pune probleme pentru generațiile viitoare. Deficitele anuale au mai depășit 1 trilion de dolari înainte, dar niciodată într-o perioadă de creștere economică susținută ca acum, ridicând îngrijorare cu privire la ceea ce s-ar întâmpla dacă se va produce o recesiune.

Datoria totală din S.U.A. este de aproximativ 21,9 trilioane de dolari, dintre care 16 trilioane de dolari sunt datorate de sectorul public. În parte din cauza creșterii continue a ratei de politică monetară, costul dobânzii la această datorie ar putea începe să devină o povară tot mai mare.

„Regele obligațiunilor” de pe Wall Street și respectabilul analist financiar Jeffrey Gundlach a declarat în decembrie că Fed pare să se afle într-o „misiune de sinucidere”, ridicând ratele, în timp ce deficitul public crește ca procent din PIB. În mod normal, când deficitul se extinde, Fed ar reduce dobânzile.

Gundlach a adăugat că economia pare să încetinească „și poate că oferta face ca ratele să nu scadă odată cu slăbiciunile economice”.

Fitch Ratings – una dintre cele mai importante agenții de rating care analizează atât companii, cât și guverne, a declarat miercuri că închiderea guvernului american ar putea începe în curând să influențeze capacitatea sa de a trece un buget și ar putea avea un impact asupra scorului suveran al guvernului.