Update articol:

Purtarea măştii ”nu ar trebui să fie un subiect politic” (om de ştiinţă britanic)

granita anglia Sursa foto: pixabay.com

Parlamentari conservatori care stau fără mască alături de majoritatea politicienilor din opoziţie care au nasul şi gura acoperite într-un parlament plin ”ilustrează foarte clar” modul în care această problemă a devenit politizată, a avertizat profesorul Peter Openshaw, membru al Grupului consultativ pentru ameninţări noi şi emergente ale virusurilor respiratorii (Nervtag), care consiliază guvernul britanic, potrivit Agerpres.

În declaraţii făcute pentru Times Radio, expertul a insistat că este ceva ce ”chiar nu ar trebui să fie un subiect politic”, după cum citează joi PA Media-dpa. Condiţiile de aglomeraţie din Camera Comunelor, care miercuri a fost cea mai aglomerată din martie 2020 cu parlamentari stând umăr la umăr, ”în mod clar” intră sub incidenţa recomandărilor guvernului referitoare la acoperirea feţei în spaţii aglomerate şi închise.

În timpul dezbaterii de câteva ore privind Afganistanul, majoritatea parlamentarilor din băncile opoziţiei au purtat măşti, în timp ce marea majoritate a celor din partea conservatorilor, inclusiv premierul Boris Johnson şi ministrul sănătăţii Sajid Javid, nu au făcut acest lucru.

Purtătorul de cuvânt oficial al premierului a declarat miercuri că situaţia din Camera Comunelor este de competenţa autorităţilor parlamentare, dar a adăugat că sfatul de a purta măşti de protecţie în spaţiile interioare aglomerate “rămâne valabil”.

Peter Openshaw, care este profesor de medicină experimentală la Imperial College din Londra, a declarat că numărul mare de infectări şi decese cauzate de COVID-19 în Marea Britanie este “foarte îngrijorător” şi a avertizat că “nu ştim cu adevărat ce se va întâmpla” pe măsură ce se apropie iarna.

Cu toate acestea, el crede că guvernul ar fi foarte reticent în a reintroduce restricţiile.

“Se pare că există o polarizare politică din ce în ce mai mare. Scenele din Camera Comunelor, când conservatorii nu purtau măşti, iar pe băncile laburiştilor toţi purtau măşti, cred că arată foarte clar politizarea acestei probleme, care nu ar trebui să fie o problemă politică”, a insistat el.

Profesorul a recunoscut că guvernul se află ”sub o mare presiune” din partea liderilor de afaceri pentru o revenire la viaţa normală.

Întrebat dacă publicul primeşte mesaje contradictorii, el a spus: “Cred că şi guvernul primeşte mesaje diferite din diferite părţi”.

”Sper că oamenii de ştiinţă vor continua să dea dovadă de prudenţă, dar, bineînţeles, ei se află sub presiunea multor reprezentanţi ai comunităţii de afaceri care cer să revenim la normalitate, şi nu invidiez guvernul care trebuie să echilibreze aceste voci foarte, foarte puternice din diferite părţi”, a explicat expertul.

El a spus că este îngrijorat, de asemenea, că entuziasmul pentru vaccinare – în condiţiile în care aproximativ trei sferturi dintre adulţii din Marea Britanie au fost vaccinaţi de două ori până acum – ar putea să scadă.

”Cred, revenind la politizare, că există pericolul ca vaccinarea să devină mai mult o problemă politică şi ca entuziasmul foarte, foarte mare al publicului pentru vaccinare să se diminueze pe măsură ce acesta (publicul) ascultă campaniile de pe reţelele de socializare venite din partea celor care pun la îndoială beneficiile vaccinării’, a spus Openshaw.

Potrivit acestuia, este “absolut clar că vaccinurile funcţionează”, în special împotriva celor mai grave forme de boală, şi “cea mai bună soluţie” este ca ţările să atingă o acoperire vaccinală foarte ridicată.

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (07/07/2022)

Solicitare completare ordine de zi AGA 29.07(01.08).2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (07/07/2022)

Raportare detineri sub pragul de 10% din totalul drepturilor de vot

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021