Update articol:

Reuters: Exxon îşi micșorează imperiul global, pe măsură ce Wall Street își face griji cu privire la dividende

Pariurile nepotrivite pe creșterea cererii au făcut ca Exxon Mobil Corp să se confrunte cu un deficit de aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2021, potrivit unui bilanț al Reuters și estimărilor de pe Wall Street, situație care va impune companiei petroliere de top din SUA să facă reduceri profunde de personal și de  proiecte, conform Reuters. 

Investitorii de pe Wall Street încep chiar să-și facă griji cu privire la dividendul odinioară sfânt de la Exxon, care în secolul al XX-lea a devenit cea mai valoroasă companie din lume, fiind într-o expansiune neîncetată și având rapoarte financiare stricte.

Exxon a suferit o serie de eșecuri în deceniul trecut și sub conducerea directorului executiv, Darren Woods, a încercat să revină la proeminența din trecut, făcând pariuri mari pe câmpurile petroliere de șist din SUA, conducte și rafinare la nivel global și materiale plastice.

De asemenea, a pariat pe zona offshore din Guyana, unde a descoperit până la 8 miliarde de barili de petrol, șase ani de producție la ritmul actual.

Dar capacitatea Exxon de a finanța această expansiune globală nu mai este asigurată. Anul acesta, compania a împrumutat 23 de miliarde de dolari pentru a-și plăti facturile, aproape dublându-și datoria restantă. În iulie, a înregistrat primele pierderi trimestriale. Conform Refinitiv, se confruntă cu o pierdere de 1,86 miliarde de dolari pe tot anul, excluzând vânzările de active sau reducerile.

Deficitul care se apropie de aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2021 a fost calculat utilizând numerar din operațiuni, angajamente pentru plățile acționarilor și costuri pentru programul de expansiune masiv pe care Exxon îl planificase. Acum, compania se lansează într-o revizuire la nivel mondial a locurilor în care poate reduce cheltuielile, iar analiștii cred că reducerea dividendelor, altădată de neimaginat, probabil va creşte.

Analiza locurilor de muncă, reduceri de beneficii 

Scăderea accentuată din acest an a cererii și a prețurilor petrolului a distrus planul directorului Woods de a cheltui cel puțin 30 de miliarde de dolari pe an până în 2025 pentru a relansa producția și veniturile prin extinderea procesării petrolului, a produselor chimice și a producției și prin asumarea unui rol dominant în gazele de şist şi LNG din SUA, piețe care păreau promițătoare.

Acum, el trebuie să pregătească Exxon pentru a opera într-o lume cu o cerere mai mică de petrol, gaze și materiale plastice. Compania a fost exclusă din indicele Dow Jones al companiilor americane de top după 92 de ani.

Conducerea Exxon expune până la 10% din angajații SUA la analize dure care ar putea elimina mii de oameni din companie și înlătura bonusurile fabuloase de pensionare, pe care le aveau angajați cu o carieră în medie de 30 de ani.

Exxon a refuzat să pună la dispoziție un executiv pentru un interviu cu Reuters, iar un purtător de cuvânt a spus că detaliile reducerii costurilor vor fi dezvăluite la începutul anului viitor.

„Rămânem dedicați priorităților noastre de alocare a capitalului – investiții în proiecte avantajoase din industrie, plătind un dividend fiabil și în creștere și menținând un bilanț puternic”, a spus purtătorul de cuvânt Casey Norton.

O revizuire a proiectelor în curs de desfășurare își propune să „maximizeze eficiența și să facă economii suplimentare de costuri pentru a ne pune în cea mai puternică poziție”, pe măsură ce piețele de energie se îmbunătățesc, a mai spus el.

Prețurile petrolului au scăzut cu 35% de la începutul anului 2020, deoarece cererea s-a prăbușit în timpul pandemiei COVID-19. BP, Royal Dutch Shell, Total și Repsol și alții au redus miliarde de dolari din valoarea proprietăților lor de petrol și gaze, lucru pe care Exxon nu l-a făcut încă.

Companiile importante europene adaugă energie regenerabilă și electricitate la portofoliile lor, o acoperire împotriva cererii reduse permanente de petrol și gaze. BP intenționează până în 2030 să-și reducă producția de combustibili fosili cu 40%. Planifică să vândă și mai multe proprietăți de combustibili fosili dacă prețurile petrolului vor avea o rată susținută.

Datorii aproape duble 

Numerarul din operațiuni al Exxon – estimat la aproximativ 17,4 miliarde de dolari anul acesta – este cu 20 de miliarde de dolari sub fondurile necesare pentru planul de investiții deja redus din acest an și pentru dividendele acționarilor, a arătat o analiză Reuters.

Prețul acțiunilor companiei a închis vineri la 39,08 USD, în scădere cu 56% de când Woods a devenit CEO. El a strâns noi datorii de 23,19 miliarde de dolari anul acesta pentru a consolida finanțele, dar a promis că nu va împrumuta mai mult și, încă din iulie, a insistat că dividendul este sacru.

Investitorii spun că angajamentele vor fi greu de respectat. „La 41 sau 42 dolari [pe baril] brut, nu poți pune aceste piese laolaltă și să le faci să aibă sens”, a spus Mark Stoeckle, senior manager de portofoliu la Adams Funds, care deține aproximativ 70 de milioane de dolari în acțiuni Exxon.

Exxon trebuie să-și reducă dividendul dacă prețul acțiunilor rămâne jos, a spus Stoeckle. 

O reducere ar fi „cataclismică” pentru acțiunile Exxon, a declarat analistul Paul Sankey de la Sankey Research.

Tăieri de cheltuieli 

Exxon va reduce cheltuielile din câmpul de șist din bazinul Permian în acest an la aproximativ 3 miliarde de dolari dintr-un buget inițial de 7,4 miliarde de dolari, estimează consultantul Rystad Energy.

Compania a declarat că intenționează să reducă numărul de platforme de foraj acolo la 15 sau mai puține, de la 55 la începutul acestui an, iar retragerea companiei „va continua”, a declarat vicepreședintele senior Neil Chapman în iulie. Cheltuielile pentru fabricile de rafinare și produse chimice care necesită ani până la proiectare și finalizare, „reprezintă într-adevăr chestiune de amânare”, a adăugat el.

O fabrică chimică de 10 miliarde de dolari din China rămâne supusă acordurilor, a spus purtătorul de cuvânt al Exxon. Limitele de cheltuieli vor constrânge în continuare afacerile de petrol, rafinare și materiale plastice și ar duce la decizia companiei să renunțe la unele operațiuni.

Anul viitor, cheltuielile pentru proiecte ar putea scădea de la 10,4 miliarde dolari la 15 miliarde dolari, potrivit ScotiaBank și RBC Capital Markets, jumătate din perspectivele inițiale.

Fără urgenţă pentru LNG

Unele proiecte sunt amânate în liniște pentru a economisi, scrie Reuters.

Construcția unei instalații de LNG cu peste 10 miliarde de dolari in Texas, unde Exxon deține o participație de 30%, se mișca încet și acum „nu există urgență”, a declarat Alex Munton, de la Wood Mackenzie. El se așteaptă ca pornirea acesteia să fie amânată cu un an, cel mai devreme până în 2025.

Un proiect masiv de LNG în Mozambic probabil nu va primi o decizie finală de investiții până în 2023, întrucât extinderea exporturilor Exxon LNG în Papua, Noua Guinee, este întârziată de discuțiile guvernamentale și de prețurile scăzute ale LNG, a spus Munton.

În Mexic, Exxon va reduce probabil activitatea offshore după ce primul său puț nu a fost rentabil, potrivit oamenilor familiarizați cu operațiunile sale. În schimb, se va concentra pe importurile de combustibil și pe vânzările cu amănuntul, au spus ei.

Exxon a început forajele de explorare în Brazilia, unde compania s-a întors în 2017 pentru a deveni a doua după Petroleo Brasileiro SA controlată de stat, în exploatațiile offshore. Dar „amânările de cheltuieli și activități nu pot fi excluse ca parte a reducerii costurilor”, a spus Ruaraidh Montgomery, director la Welligence Energy Analytics.

Alte proiecte deja începute, inclusiv extinderea cu 1,9 miliarde de dolari a rafinăriei sale din Beaumont, Texas, se confruntă cu o amânare de până la un an.

Exxon a refuzat să comenteze cheltuielile cu LNG sau operaţiunile din Mexic sau Brazilia.

În afară de Guyana, „nu va exista altă vacă sacră în bugetul pe termen scurt”, a spus analistul Paul Cheng de la ScotiaBank.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (12/04/2021)

Cerere pentru completare ordine de zi AGOA 28(29) aprilie 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (12/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA din 26/27 aprilie 2021

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (12/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni 05.04.2021- 09.04.2021