Update articol:

Rusia spune că avioanele americane F-16 ar putea fi dotate cu arme nucleare dacă vor fi trimise în Ucraina

Serghei Lavrov Sursa foto: russiancouncil.ru

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot “găzdui” arme nucleare şi a avertizat că furnizarea lor Kievului va determina o escaladare a conflictului, informează Reuters, potrivit Agerpres.

“Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite ‘găzduirea’ de arme nucleare”, a spus Lavrov într-un discurs la o bază militară din Duşanbe, în Tadjikistan, potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul Ministerului rus de Externe.

“Dacă nu înţeleg asta, atunci sunt nuli ca strategi şi planificatori militari”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat marţi să discute despre capacităţile nucleare ale avioanelor de luptă F-16, dar a remarcat că preşedintele american Joe Biden a fost consecvent în declaraţiile sale în care a susţinut că nu doreşte o escaladarea a războiului escaladând şi cu siguranţă nu în domeniul nuclear.

“Scopul furnizării de avioane de luptă avansate este de a ajuta Ucraina să se apere, să îşi apere spaţiul aerian şi integritatea teritorială, punct”, a spus Kirby.

Kirby a avut, de asemenea, un mesaj pentru Lavrov:”Dacă eşti îngrijorat de capacităţile militare ucrainene, atunci ar trebui să vă luaţi trupele şi să părăsiţi Ucraina”.

Preşedintele Ucrainei,Volodimir Zelenski, cere de mult vreme avioane F-16, spunând că apariţia lor cu piloţi ucraineni va fi un semnal sigur din partea lumii că invazia Rusiei se va încheia cu o înfrângere.

Preşedintele Biden le-a comunicat liderilor G7 luna trecută că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliate pentru piloţi ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a spus însă că nu există încă o decizie finală la Washington cu privire la trimiterea avioanelor. 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023