Update articol:
Oficiali din SUA şi Rusia se vor întâlni la Viena în perioada 28-30 iulie

Securitate spaţială: SUA anunţă că vor face presiuni pentru ca Rusia şi China să dezvolte un comportament responsabil

SUA sursa Pixabay

Statele Unite vor face presiuni asupra Rusiei şi a Chinei pentru ca acestea să se angajeze să respecte norme referitoare la un mod responsabil de operare în spaţiu şi îşi vor exprima îngrijorarea în legătură cu eforturile Moscovei şi ale Beijingului de “înarmare furioasă a spaţiului”, a declarat vineri un oficial al Departamentului de Stat american, informează dpa.

Oficiali din SUA şi Rusia se vor întâlni la Viena în perioada 28-30 iulie pentru a discuta despre controlul armelor şi securitatea spaţiului, parte a unui nou Schimb referitor la Securitatea Spaţială (SSE) între guvernele celor două ţări, potrivit Agerpres.

“Speranţa noastră este că această întâlnire ne va permite să explorăm modalităţi de creştere a stabilităţii şi a securităţii în spaţiu, precum şi de a face progrese în dezvoltarea normelor de comportament responsabil”, a declarat Christopher Ford, secretarul pentru securitate internaţională şi neproliferare din cadrul Departamentului de Stat, într-un apel telefonic cu reporterii.

“Sperăm că acest canal de angajarea diplomatică reluat cu Rusia va completa SSE-ul pe care îl avem în curs cu Republica Populară Chineză”, a adăugat oficialul american.

SUA şi China s-au întâlnit deja de trei ori pentru a discuta despre securitatea spaţiului.

Ford a caracterizat activităţile Rusiei în spaţiu drept “ciudate şi periculoase” şi a spus că diplomaţii ruşi şi chinezi sunt “foarte creativi în a veni cu idei proaste despre controlul armelor spaţiale”. El a reamintit cazuri recente în care Rusia a tras proiectile în spaţiu şi a spus că Moscova lucrează la dezvoltarea de rachete care pot distruge sateliţi. Sistemul satelitar S-500 al Rusiei poate fi folosit şi ca armă anti-satelit. Toate aceste probleme se vor afla pe masa discuţiilor de la Viena de săptămâna viitoare, a declarat oficialul Departamentului de Stat.

“Considerăm că accesul la spaţiu este în interesul nostru naţional vital”, a subliniat Ford.

Convorbirile americano-ruse de la Viena vor fi primele discuţii bilaterale oficiale privind securitatea spaţială din 2013, aminteşte Reuters.

BVBStiri BVB

EB BMW TURBO SHORT 0,10/105/100 (EBBMWTS4) (08/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Martie 2021

COMPA S. A. (CMP) (08/03/2021)

Convocare AGA O & E 22/23.04.2021

EB BMW TURBO SHORT 0,10/105/100 (EBBMWTS4) (08/03/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:42 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/03/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 1 - 5 martie 2021