Update articol:

Serghei Lavrov – în prima vizită în China de la invazia rusă a Ucrainei

Sursa foto: twitter.com/mfa_russia Serghei Lavrov/ Sursa foto: en.kremlin.ru
  • Ministrul rus de externe se află în China – un aliat cheie în războiul Moscovei în Ucraina – pentru discuții despre Afganistan.

 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit în China, în prima sa vizită în țară de când Moscova a început invazia Ucrainei luna trecută, potrivit presei internaţionale. Lavrov va participa la două întâlniri multinaționale privind Afganistanul, împreună cu reprezentanți din Pakistan, Iran, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Ministrul de externe Wang Yi va reprezenta China, iar ministrul de externe numit de talibani, Amir Khan Muttaqi, va reprezenta Afganistanul la întâlnirea regională. Qatar și Indonezia vor participa ca invitați.

Ministrul rus de externe va participa, de asemenea, la o întâlnire separată a „Troicii Extinse” cu trimiși speciali pentru Afganistan din China și Statele Unite, a anunțat Ministerul de Externe al Chinei.

„China, SUA, Rusia și Pakistan sunt toate țări cu o influență semnificativă asupra chestiunii afgane”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, despre reuniunea troicii, la un briefing zilnic de marți.

China nu a recunoscut guvernul taliban al Afganistanului, dar s-a abținut de la criticile dure făcute de SUA și de alții. Și-a menținut deschisă ambasada din Kabul și, de asemenea, nu a comentat mișcarea talibanilor de a limita educația fetelor și alte abuzuri ale drepturilor omului.

Întâlnirile au loc în Tunxi, un oraș antic din provincia Anhui. Acest lucru le permite diplomaților să evite carantina de coronavirus de 21 de zile impusă strănilor în Beijing și alte orașe mari din China.

Într-o postare pe contul său de socializare Weibo, Ambasada Rusiei la Beijing a confirmat miercuri că Lavrov a aterizat în orașul Huangshan din est, postând fotografii cu delegații care coborau dintr-un avion și au fost întâmpinați de oficiali din domeniul sănătății îmbrăcați în costume pentru substanțe periculoase.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei este, de asemenea, posibil să fie pe agenda discuţiilor. Spre deosebire de multe națiuni occidentale, China a refuzat să condamne invazia și a rămas în urma multor alte țări în ceea ce privește furnizarea de ajutor umanitar Ucrainei. Nu este clar dacă Lavrov și omologul său chinez Wang Yi se vor întâlni în afara discuțiilor din Afganistan.

Guvernele afgane succesive au văzut bogățiile minerale ale țării, estimate la 1 trilion de dolari, drept cheia unui viitor prosper, dar nimeni nu a reușit să le dezvolte pe fondul conflictelor și violenței continue.

Acum, mai multe țări, printre care Iranul, Rusia și Turcia caută să investească în Afganistan, umplând vidul rămas în urma retragerii haotice a SUA de anul trecut, care a dus la plecarea grupurilor internaționale de ajutor, înghețarea activelor afgane și prăbușirea economiei.

La reuniunile din această săptămână, China va căuta să se poziționeze drept principalul campion pentru asistență umanitară și proiecte de dezvoltare economică în Afganistan și va cere în mod deschis SUA să deblocheze activele și conturile guvernului afgan, a declarat politologul de la Universitatea Columbia, Alexander Cooley, expert pe Asia Centrală.

„China se afirmă în liniște drept puterea externă principală din regiune”, a declarat Cooley pentru agenția de presă Associated Press. „Procedând astfel, se va poziționa atât ca critic al politicii regionale a Statelor Unite, cât și ca lider alternativ al unei coaliții umanitare formată din vecinii Afganistanului”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)