Update articol:

Sibcoin – prima monedă locală lansată în România, pentru programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019

Sibiul este prima regiune din România care îşi va lansa o monedă locală, Sibcoinul, în 21 noiembrie, la Bucureşti, această monedă urmând să fie folosită pe durata anului 2019, când judeţul va fi Regiune Gastronomică Europeană, a anunţat marţi consorţiul Regiunii Gastronomice Sibiu, pe pagina oficială de Facebook.

“Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu a ales numele pentru moneda locală a Sibiului. Aceasta se va numi Sibcoin, iar câștigătorul premiului de 1000 de lei este domnul Eugen Țîntar. Mulțumim tuturor celor care au participat la concurs.
Sibcoin va fi lansat la București, pe data de 21 noiembrie 2018, în cadrul unui eveniment care se va bucura de prezența a numeroși reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai autorităților publice locale din România, persoane din industria HoReCa, reprezentați ai presei naționale și locale, bloggeri și influenceri”, potrivit anunţului  oficial.

Moneda locală circulă într-o zonă geografică limitată și poate fi folosită doar în cadrul unei rețele locale/regionale de organizațiiNu înlocuiește moneda națională, nu se află în competiție cu aceasta și nu este tranzacționată în sistemul bancar, fiind o monedă complementară.

Moneda locală are drept scop încurajarea schimburilor locale și construcția de rețele locale/regionale de producție si comerț. Moneda locală  nu pune în nici un fel în discuție folosirea monedei naționale oficiale, emisă de Banca Națională și garantată de Stat sau Uniunea Europeană, în cazul Euro.

Există aproximativ 300 de monede locale în lume, fiind listate în Complementary Currency Resource Center (o bază de date mondială pentru monedele locale sau regionale).

Beneficii:

 • mediu de schimb pentru economia locală;
 • sprijin direct pentru crearea de rețele locale integrate (producție, distribuție, vânzare);
 • modalitate de a crea cerere directă suplimentară pentru producătorii locali mici, care nu au competența, experiența, finanțare, resurse pentru intrarea pe piață;
 • impulsionează mica inițiativă antreprenorială;
 • îmbunătățește accesul la piețe al micilor producători.

Beneficii în „filosofia EU”: îmbunătățește mediile economice locale, asigură menținerea specificului local și regional, impulsionează folosirea mai bună, durabilă, a resurselor umane, materiale și imateriale ale unei comunități.

Monede locale și regionale europene (exemple): Germania (17 monede locale), Marea Britanie (11 monede locale), Franța (9 monede locale), Belgia (9 monede locale), Olanda (9 monede locale), Grecia (8 monede locale).

Tipuri de monedă locală:

 1. Transitional Currency, bazate pe mișcarea Transition Towns din Marea Britanie (Transition Network a fost fondată în Anglia în anul 2006). Exemple: Brixton Pound, Bristol Pound (UK), BerkShares (USA), Spring Dollars (Canada). Transitional Currency este un voucher care poate fi folosit doar în organizațiile partenere.
 2. Reward Curency/Moneda-recompensă)exemplificată de „punctele” câștigate, de exemplu, dacă plătești cu un Card al Băncii Transilvania (pot fi folosite în organizațiile partenere, nu au localizare teritorială).
 3. LETS (local exchange trading sistem): un fel de „cooperativă” non-profit, care asigură schimbul comercial pentru membrii săi, prestarea de servicii în interiorul rețelei și gestiunea transparentă. Promovează serviciile membrilor, gestiune transparentă a tuturor operațiunilor și uneori oferă mici credite mutuale. LETS se bazează pe un sistem de schimb comunitar Community Exchange System CES, un fel de „piață” virtuală care publică cererile și ofertele membrilor.
 4. Time Based Curency, moneda locala a cărei valoare de referință este „ora muncă” și nu moneda națională.

Regiunea Sibiu, ca parte a acțiunilor de stimulare economică desfășurate de Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 (compus din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Medias, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu), își propune să LANSEZE O MONEDĂ LOCALĂ CARE combină avantajele reward money, cu o rețea regionala LETS, având următoarele caracteristici speciale:

 1. Localizare și aderență identitară: Sibiu, Poarta de Sud a Transilvaniei;
 2. Rețea tematica în care poate fi folosită: rețeaua SRGE-HORECA;
 3. Majoritatea produselor care pot fi cumpărate cu MONEDA LOCALĂ sunt disponibile în locul în care se „produce” moneda (în locul în care sunt acordate „punctele”);
 4. Menținerea în rețeaua OPERATORILOR CU MONEDA LOCALA este condiționată de volumele de tranzacții CU MONEDA LOCALĂ;
 5. Micii producători asigură livrările pentru rețeaua SRGE-HORECA, producând efectul de antrenare. Tranzacțiile sunt făcute folosind Community Exchange System (CES);
 6. Hub de promovare națională si internațională pentru anul 2019;
 7. Un Consorțiu regional public-privat susține rețeaua.
 8. Agenda Digitală EUMONEDA LOCALĂ A SIBIULUI este o monedĂ DIGITALĂ, a cărei „gestiune” se dorește a fi făcută folosind sistemul blockchain și contractele inteligente.

 

 

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/01/2021)

Calendar Comunicare Financiara 2021 - versiune limba Engleza

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 Semestrul II 2020

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (26/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/01/2021)

Modificarea caracteristicilor etapei a doua a programului de rascumpare actiuni