Update articol:

Siemens Gamesa: Producția de hidrogen „verde” ar putea atinge paritatea prețurilor cu hidrogenul pe bază de fosile până în 2030

siemens gamesa hidrogen

Așa-numita producție de hidrogen „verde”, ce folosește turbine eoliene terestre, ar putea atinge paritatea prețurilor cu hidrogenul pe bază de fosile până în anul 2030, potrivit unei cărți albe de la Siemens Gamesa Renewable Energy, scrie CNBC.

Într-o declarație de miercuri, firma – un jucător important în turbinele eoliene – a mai spus că hidrogenul verde produs folosind vântul din sectorul offshore ar putea atinge paritatea prețurilor până în 2035.

Scenariile de mai sus sunt dependente de existența „cadrelor politice și mecanismelor de piață adecvate”, se spune în declarație.

siemens gamesa hidrogen

Cartea albă a Siemens Gamesa prezintă patru domenii cheie pentru a reduce costurile: creșterea capacității de energie regenerabilă; crearea „unei piețe rentabile din partea cererii pentru hidrogenul verde”; dezvoltarea unui lanț de aprovizionare; și sprijin pentru infrastructură.

“Au trebuit trei decenii până când energia eoliană și solară au ajuns la paritate cu combustibilii fosili și nu ne putem permite să așteptăm atât de mult până când hidrogenul verde va ajunge la paritatea de preț cu hidrogenul pe bază de fosile”, a spus Andreas Nauen, CEO al companiei.

Hidrogenul are o gamă variată de aplicații și poate fi implementat în sectoare precum industria și transportul. Poate fi produs în mai multe moduri. O metodă include utilizarea electrolizei, cu un curent electric care împarte apa în oxigen și hidrogen.

Dacă energia electrică utilizată în acest proces provine dintr-o sursă regenerabilă, cum ar fi eoliană sau solară, atunci unii îl numesc hidrogen „verde” sau „regenerabil”.

În prezent, însă, marea majoritate a producerii de hidrogen se bazează pe combustibili fosili, iar hidrogenul verde este scump de produs.

În ultima perioadă, o serie de firme industriale majore au anunțat planuri de integrare a hidrogenului verde în operațiunile lor.

În plus, economiile majore, precum Uniunea Europeană, au stabilit planuri de a instala cel puțin 40 de gigawați de electrolizatori cu hidrogen regenerabil până în 2030.

De asemenea, se depun eforturi pentru reducerea costurilor. Luni, Departamentul de Energie al SUA și-a lansat Inițiativa Energy Earthshots și a declarat că se va concentra pe reducerea costului hidrogenului „curat” la 1 dolar pe kilogram (2,2 lbs) într-un deceniu.

Potrivit Departamentului american pentru Energie, hidrogenul din surse regenerabile are un preț de aproximativ 5 USD pe kilogram astăzi. „Hidrogenul curat este un schimbător de paradigmă”, a declarat luni secretarul american pentru energie, Jennifer M. Granholm, adăugând că ar contribui la „decarbonizarea sectoarelor industriale și grele cu poluare ridicată”.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie