Update articol:
În ciuda dezvăluirii operațiunilor de spălare a banilor de 470 miliarde de dolari, în care sunt implicate numeroase bănci de pe continent

Statele UE resping lista neagră împotriva spălării banilor propusă de Comisia Europeană, care includea şi Arabia Saudită și patru teritorii americane

sursa Facebook. Comisia Europeana

Reprezentanţii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au respins miercuri lista neagră împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului, propusă de Comisia Europeană şi care includea şi Arabia Saudită, conform unor surse europene, citate de Agerpres.

“Cei 28 au respins în unanimitate, într-o reuniune la Bruxelles, lista” prezentată de executivul european în urmă cu aproape trei săptămâni, au declarat două surse pentru AFP. Miniştrii de interne din UE urmează să valideze oficial această respingere joi, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles.

Această decizie de respingere era aşteptată, după criticile privind metodologia folosită pentru a concepe lista şi după presiunile Riadului şi Washingtonului.

Deutsche Welle notează că, se pare că atât Arabia Saudită cât şi SUA au făcut presiuni diplomatice asupra UE, în aşa fel încât să fie retrase de pe listă. Cu ocazia reuniunii la vârf UE-Liga Arabă, care s-a desfăşurat recent la Sharm el Sheikh, premiera britanică Theresa May şi cancelara germană Angela Merkel s-au întâlnit cu regele saudit pentru discuţii bilaterale. Regele Salman ibn Abd al-Aziz a abordat chestiunea listei la Sharm el Sheikh şi a avertizat asupra unor consecinţe financiare, potrivit cotidianului “Financial Times”.

De asemenea, Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, a calificat lista europeană drept “manevră politică pură”. El a avertizat europenii să se gândească bine dacă vor o nouă dispută politică cu administraţia americană şi cu alţi aliaţi ai SUA.

Este o lovitură pentru Comisia Europeană, care a propus la 14 februarie să adauge şapte noi state pe listă, ridicând la 23 numărul total al ţărilor “de mare risc”. Printre cele şapte noi ţări adăugate de Comisia Europeană pe lista neagră se aflau, în afară de Arabia Saudită, în special Panama şi patru teritorii americane: Samoa Americană, Guam, Porto Rico şi Insulele Virgine Americane.

La fel ca Panama şi Arabia Saudită, aceste patru teritorii nu sunt pe lista Grupului de Acţiune Financiară Internaţională (GAFI), organism însărcinat cu coordonarea eforturilor mondiale pentru curăţarea sistemului financiar internaţional, prezidat în prezent de SUA.

Printre cele 16 ţări care se aflau pe lista iniţială se numără Iran, Irak, Pakistan sau Etiopia şi Coreea de Nord.

Prezenţa pe această listă nu atrage sancţiuni, dar obligă băncile europene să aplice controale mai stricte asupra operaţiunilor financiare cu clienţi sau instituţii financiare în aceste ţări.

Comisia Europeană a concluzionat că, din cele circa 50 de ţări aflate sub observaţie, 23 prezentau “carenţe strategice” în lupta împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului.

Anterior, Transparency International a îndemnat statele membre ale UE să nu se supună presiunilor anumitor țări (n.n referire la SUA și Arabia Saudită) de a respinge prima listă neagră independentă împotriva spălării banilor.

Solicitarea venea într-un moment în care mai multe bănci europene au fost nominalizate în investigaţiile privind operaţiunile de spălare a banilor din Rusia. O mare parte din informațiile despre posibila lor implicare au fost puse la dispoziție de către reţeaua internaţională de jurnalişti de investigaţie OCCRP. Conform acestora, Laundromatele sunt sisteme complexe de spălare a banilor obţinuţi ilegal. OCCRP susţine că tranzacţii în valoare de peste 470 miliarde de dolari au fost făcute prin intermediul a 1,3 milioane transferuri bancare de la 233.000 de companii.

Potrivit Deutsche Welle , lista neagră a Comisiei UE cuprinde: Afganistan, American Samoa, Bahamas, Botswana, Coreea de Nord, Etiopia, Ghana, Guam, Iran, Irak, Libia, Nigeria, Pakistan, Panama, Puerto Rico, Samoa, Arabia Saudită, Sri Lanka, Siria, Trinidad şi Tobago, Tunisia, Virgin Islands, Yemen.

Lista băncilor implicate în scandalul de spălare de bani din Rusia

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/05/2021)

Litigiu dosar nr.3607/63/2020

Sphera Franchise Group (SFG) (18/05/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IAR SA Brasov (IARV) (18/05/2021)

Convocare AGAO 21.06.2021

BRK Argint Turbo Short 28.5 (BKSLVTS2) (18/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 18 si 19 Mai 2021

EB WTI INDEX 0,10 (EBWTI1) (18/05/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - ajustare parametri produs structurat